UWV

6 maart 2003

Aantal WAO-aanvragen neemt af

UWV heeft 2.500 complete reïntegratieverslagen ontvangen

UWV (Uitvoering Werknemersverzekeringen) heeft 2500 complete reïntegratieverslagen binnengekregen tot eind februari in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. In 7.500 gevallen is het verslag incompleet of er is geen verslag opgestuurd. UWV vermoedt dat werkgevers en werknemers nog moeten wennen aan de Wet Verbetering Poortwachter. Wel constateert UWV dat het aantal WAO-aanvragen mede dankzij Poortwachter afneemt. Dit komt onder meer doordat veel werkgevers en werknemers (ruim 700 in januari) een verlenging van de wachttijd voor de WAO aanvragen, waardoor de WAO-aanvraag wordt uitgesteld. Daarnaast zijn uitzendkrachten korter ziek dan voorheen. Dit blijkt uit de eerste cijfers van UWV over de Wet Verbetering Poortwachter.

Poortwachter: verantwoordelijkheid bij werkgever en werknemer

Met de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter in april 2002 is de verantwoordelijkheid voor de reïntegratie bij de werkgever en werknemer komen te liggen. Zij moeten na acht maanden een reïntegratieverslag indienen bij UWV, samen met de WAO-aanvraag. In dit verslag moet staan hoe zij werken aan de reïntegratie van de werknemer. Per 1 januari zijn de eerste verslagen bij UWV binnengekomen. UWV toetst of werkgever en werknemer voldoende inspanningen hebben geleverd om de zieke werknemer weer aan het werk te helpen. Daarnaast is er een groep werknemers zonder werkgever. Dit betreft uitzendkrachten en ww-ers. Artsen van UWV fungeren als arboarts voor deze groep.

2500 complete reïntegratieverslagen

Van de 15.000 WAO-aanvragen gingen 2500 vergezeld van een compleet reïntegratieverslag. Vijfduizend aanvragen voor de WAO betreft aanvragen van werknemers zonder werkgever of van mensen die voor 1 april 2002 ziek werden en waarvoor geen reïntegratieverslag is vereist. Bij 7.500 aanvragen is geen verslag of een onvolledig verslag meegestuurd. UWV vindt een verslag onvolledig als er cruciale onderdelen ontbreken, zoals een plan van aanpak om de werknemer te reïntegreren. UWV neemt in dit geval contact op met de werkgever, de arbodienst en/of de werknemer om te achterhalen waarom zij geen of een onvolledig reïntegratieverslag hebben meegestuurd en om hen erop te attenderen dat dit binnen 14 dagen alsnog moet gebeuren. UWV vermoedt dat werkgevers en werknemers nog moeten wennen aan de Wet Verbetering Poortwachter en verwacht dat de meeste werkgevers en werknemers alsnog een volledig reïntegratieverslag opsturen. Gebeurt dit niet dan kan UWV niet beoordelen of er voldoende reïntegratieinspanningen zijn geleverd. Blijft de werkgever in gebreke, dan moet de werkgever het loon voor de zieke werknemer doorbetalen. Blijft de werknemer in gebreke, dan neemt UWV de aanvraag voor de WAO niet in behandeling.

850 reïntegratieverslagen goedgekeurd, 130 als onvoldoende beoordeeld

Van de 2500 complete verslagen die UWV heeft ontvangen (waarvan veel pas de tweede helft van februari), heeft zij tot nu toe van 1000 verslagen getoetst of de werkgever en werknemer voldoende reïntegratieinspanningen hebben geleverd. Heeft de werkgever onvoldoende gedaan, dan kan UWV besluiten dat zij de WAO-aanvraag niet in behandeling neemt. De werkgever moet het loon doorbetalen van de werknemer gedurende 4 maanden tot 1 jaar. De werkgever moet in deze periode alsnog proberen om de werknemer voldoende te reïntegreren. Heeft de werknemer onvoldoende gedaan, dan kan UWV wanneer de werknemer in aanmerking komt voor een WAO-uitkering, besluiten om tijdelijk te korten op de uitkering.
Van de 1000 getoetste reïntegratieverslagen, zijn 850 goedgekeurd. In 130 gevallen vond UWV dat de reïntegratie-inspanningen onvoldoende zijn geweest en heeft zij besloten dat de werkgever het loon van de werknemer moet doorbetalen. De meeste verslagen (57) zijn als onvoldoende beoordeeld omdat zowel werkgever als de arbodienst te weinig inspanningen hebben geleverd voor de reïntegratie. In 48 situaties moet de werkgever het loon doorbetalen omdat er ook na twee weken geen of een onvolledig reïntegratieverslag is opgestuurd, waardoor UWV de inspanningen niet kon beoordelen.

Aantal WAO-aanvragen daalt

In de eerste 8 weken van 2003 heeft UWV 15.000 WAO-aanvragen ontvangen, per maand was het gemiddeld 9.000 aanvragen. Dit is aanmerkelijk minder dan in 2002 , toen UWV gemiddeld 12.500 aanvragen voor de WAO per maand binnen kreeg. Overigens betekent een aanvraag voor de WAO nog niet dat iemand de WAO instroomt. Hiervoor moet UWV eerst de aanvraag beoordelen.

Ruim zevenhonderd verlengingen van de wachttijd voor de WAO

Ruim zevenhonderd verzoeken van werkgevers en werknemers hebben in januari 2003 geleid tot een verlenging van de wachttijd voor de aanvraag van de WAO. Deze mogelijkheid bestaat sinds de inwerkingtreding van de Wet Poortwachter. Sinds zomer 2002 is het aantal verzoeken gestaag opgelopen. Het verlengen van de wachttijd houdt in dat een werknemer afziet van het aanvragen van een WAO, maar dat de werkgever loon doorbetaalt en dat zij doorwerken aan de reïntegratie. Een werkgever en werknemer kunnen op deze manier de WAO-aanvraag maximaal een jaar uitstellen.

Uitzendkrachten zijn korter ziek

De duur van het ziekteverzuim van uitzendkrachten is gedaald. Van de 180.000 zieke uitzendkrachten na 1 april 2002 was 24,5 procent langer dan een week ziek, ten opzichte van 26,7 in 2001. Ook zijn sinds 1 april vorig jaar veel minder uitzendkrachten langer dan 6 weken ziek, namelijk 6,7 procent in 2002 tegen 7,4 procent in 2001. UWV verzorgt de arborol voor deze groep. Naar aanleiding van de Wet Verbetering Poortwachter heeft UWV de controle en de begeleiding bij ziekte geïntensiveerd.


---

---
Noot voor de redactie,