Gemeente Amersfoort

Maatregelen tegen vogelpest ook in Amersfoort van kracht; Pluimvee binnenhouden, vervoer pluimvee, eieren en mest verboden;

datum: 5 maart 2003

Op verschillende pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei heerst een ernstige verdenking van de aanwezigheid van vogelpest bij het pluimvee (Aviaire Influenza). Dat is voor het ministerie van Landbouw aanleiding geweest maatregelen te treffen in een straal van 10 kilometer rondom de getroffen bedrijven. Ook een groot deel van de gemeente Amersfoort valt inmiddels binnen dit 10 kilometergebied. Binnen dit gebied is het verboden pluimvee te vervoeren en kippen en ander pluimvee moeten verplicht binnenblijven. De maatregelen gelden niet alleen voor commercieel gehouden pluimvee, maar ook voor hobby-pluimvee.

Een groot deel van de gemeente Amersfoort valt binnen het 10 kilometergebied waar speciale maatregelen gelden om de verspreiding van de vogelpest te voorkomen. Het hele gebied ten oosten van de grens Doornseweg, Rondweg Zuid, Stichtse Rotonde, Daam Fockemalaan, Barchman Wuytierslaan, Amsterdamseweg, Radiumweg, Bunschoterstraat (overgaand in Amersfoortseweg) behoort tot het 10 kilometergebied, waarbinnen de maatregelen van kracht zijn.

Vogelpest
Vogelpest (Aviaire Influenza) wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. De ziekte kan voorkomen bij hoenderachtigen en kalkoenen. De ziekte kent een korte incubatietijd en gaat gepaard met sufheid en een hoge sterfte. Verspreiding van de ziekte kan plaatsvinden via direct contact tussen vogels of indirect via de lucht of besmet materiaal als mest, voer of transportmiddelen. Vogelpest is voor mensen niet schadelijk.

Welke maatregelen gelden er binnen het 10 kilometergebied? Binnen het 10 kilometergebied mag geen pluimvee worden vervoerd. Dat geldt ook voor eieren, gebruikt strooisel en mest. De houder van het pluimvee moet contact tussen bezoekers en pluimvee voorkomen. Het pluimvee moet binnenblijven. Deze maatregel is bedoeld om contact met de buitenlucht te vermijden.

Voor welke dieren gelden de maatregelen?
De maatregelen gelden zowel voor commercieel gehouden pluimvee, als voor hobby-pluimvee. Met pluimvee worden kippen, kalkoenen, kwartels, parelhoenders, eenden, ganzen, fazanten en patrijzen bedoeld, die in gevangenschap worden gehouden. Sportduiven vallen buiten de regeling, omdat duiven niet kunnen worden geinfecteerd door het virus.

Maatregelen van de gemeente Amersfoort
De gemeente Amersfoort ondersteunt de maatregelen van het ministerie van Landbouw om verspreiding van het virus te voorkomen. Daartoe treft de gemeente de volgende maatregelen:
· Kinderboerderij de Vosheuvel is gesloten, het pluimvee wordt binnengehouden.
· De middeleeuwse boerderij van Landgoed Schothorst is gesloten, het pluimvee blijft binnen.
· Het voor dit weekend geplande vikingevenement op Landgoed Schothorst wordt afgelast.
· Gewest Eemland houdt geen bedrijfscontroles meer op de agrarische bedrijven binnen Amersfoort.
· Dierenartsen, dierenambulance, dierenwinkels en de kleindiervereniging worden gewaarschuwd over de maatregelen. · De dierentuin, die op dit moment nog net buiten het 10 kilometergebied valt, wordt op de hoogte gebracht van de maatregelen. · In Park Randenbroek worden de loslopende kippen gevangen en in een hok opgesloten.
· Er zijn waarschuwingsborden langs de grens van het 10 kilometergebied in Amersfoort geplaatst.

Meer informatie
Het Ministerie van Landbouw heeft het LNV-loket opengesteld voor vragen van boeren, particulieren en andere betrokkenen. Het LNV-loket is bereikbaar via telefoonnummer 0800-2233322. Verder is de meest actuele informatie te vinden op de website van het ministerie: www.minlnv.nl.

Bijlage: kaartje met de begrenzing van het 10 kilometergebied in Amersfoort: