Ingezonden persbericht


Lawson tekent contract met nederlandse retailer schuitema

Amsterdam, 6 maart 2003 - Lawson Software (Nasdaq: LWSN) heeft vandaag bekend gemaakt dat het een contract heeft getekend met de Nederlandse retailer Schuitema, het holdingbedrijf van supermarktketen C1000. Schuitema gaat Lawson's Retailoplossing gebruiken voor het optimaliseren van de organische groei van de verkoop en het verbeteren van de operationele efficiency. Het contract heeft betrekking op de ondersteuning en het onderhoud van de softwareoplossingen van Lawson voor de retail.

Jaap Verjaal, CIO bij Schuitema, zegt hierover: "De komende jaren zijn een hoog serviceniveau en tevredenheid van de klant de belangrijkste aandachtspunten voor Schuitema. Om onze doelstellingen te realiseren hebben we een retail-softwareoplossing nodig die eenvoudig kan worden geïntegreerd in de totale organisatie en die een verbetering vormt voor de bestaande retailactiviteiten. Lawson heeft bewezen een strategische partner te zijn die ons met haar ervaring en expertise in de retail kan helpen de efficiency en klantgerichtheid te bereiken die nodig is om het beste ondersteunende retailbedrijf voor C1000 franchisers op de Nederlandse markt te zijn."

Schuitema werkt sinds februari 1999 met Armature en in juli 2002 is Armature overgenomen* door Lawson Software, als onderdeel van haar strategie om het aanbod op retailgebied verder uit te breiden. Lawson heeft haar professionele team on-site bij Schuitema laten werken en deze betrokkenheid zorgde voor een succesvolle overgangsperiode. Het nieuwe contract toont Schuitema's vertrouwen in en commitment voor de producten, mensen en services van Lawson.

In oktober 2002 kondigde Lawson Software aan dat ze haar aanbod voor de retailsector verder zou uitbreiden met oplossingen voor betalingsbeheer, categoriebeheer/merchandising, en ondernemingsanalyses voor retailers. In Nederland voorziet Lawson zowel Schuitema als Jumbo Supermarkten van bedrijfskritische softwareoplossingen.

James Prior, Manager voor Noord-Europa bij Lawson Software zegt hierover: "Wij zijn zeer trots dat we dit contract hebben weten binnen te halen. Schuitema is een zeer belangrijke speler in de Nederlandse retailmarkt. Met onze oplossing kan Schuitema op snelle en kostenefficiënte wijze de voortdurend veranderende dynamiek in de retailomgeving managen - van producten en personeel tot franchises en activa. Wij zijn er van overtuigd dat onze oplossingen een goede ondersteuning bieden voor de retailactiviteiten van Schuitema en haar doelen en doelstellingen in Nederland."

Volgens een onderzoek dat in 2001 werd uitgevoerd door Retail Info Systems (RIS) News' Leaderboard onder de 50 belangrijkste softwarebedrijven is Lawson de meest toonaangevende leverancier van bedrijfssoftware voor de retailsector. De softwareoplossingen van Lawson zijn gericht op de retailsector en kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met bestaande systemen, waardoor retailers een snellere groei kunnen realiseren. Deze oplossingen bieden de financiële informatie en analyses die nodig zijn om de winstmarges te vergroten, de inventarisstromen te beheren en het volledige medewerkerproces te managen, van aanname tot pensionering. Retailklanten van Lawson zijn naast Schuitema, onder andere Jumbo Supermarkten, Coop Sverige, Somerfield, Pathmark, Safeway Inc. en SuperValu.

De retailsuite van Lawson is speciaal ontwikkeld om de nettowinsten van retailers te vergroten; dit wordt op de volgende manieren gerealiseerd:

1. Het vergroten van de omzet door applicaties voor categoriebeheer/merchandising, inclusief categorieplanning, strategische prijsbepaling en promotiemanagement.

2. Het verminderen van de operationele kosten met behulp van operationele kosten die retailers de informatie en tools bieden die ze nodig hebben voor een goed beheer van de operationele kosten en mogelijkheden om de omzet te vergroten.

3. Het optimaliseren van het gebruik van de menskracht met de applicaties Lawson Human Resources en Services Automation, die retailers helpen bij het werven, vasthouden, inzetten en motiveren van een groot medewerkerbestand. Hierdoor wordt het totale proces van aanname tot pensionering gestroomlijnd.

Over Schuitema
Schuitema, de drijvende kracht achter supermarktketen C1000, is een van de grootste retailers in Nederland op het gebied van voedingsmiddelen en biedt bijna 500 franchisers actieve ondersteuning bij hun inkoop, logistiek, marketing, financiële zaken, administratie, IT en human resources. Schuitema realiseerde in 2002 een omzet van 2,98 miljard euro. Schuitema's marktaandeel in Nederland was in 2002 15,1%. Het hoofdkantoor van Schuitema is gevestigd in Amersfoort.

Over Lawson Software
Lawson Software levert software- oplossingen voor de zakelijke markt die dienstverlenende organisaties in de gezondheidszorg, zakelijke dienstverlening, publieke sector, financiële dienstverlening, retail en andere strategische markten helpen bij het ontwikkelen van een voorsprong op haar concurrentie. Lawson's biedt oplossingen op het gebied van enterprise performace management, distributie, financieel management, human resources, inkoop, verkoop en services automation. Het hoofdkantoor van Lawson bevindt zich in St. Paul, Minneapolis, USA. Lawson heeft kantoren en vertegenwoordigers in Noord en Zuid Amerika, Europa, Azië, Afrika en Australië. Aanvullende informatie over Lawson Software is beschikbaar op: www.lawson.com.

Opmerkingen voor de redactie:


* Lawson acquired the Armature A Series Intellectual Property Rights, July 1, 2002.
Lawson's retail solutions include:


· Category Management/Merchandising: Delivers competitive tools for category management, strategic pricing and supply chain applications for retail planning, selection, acquisition and control of merchandise.

· Payables Management: Improves accounting efficiency and accuracy by automating and streamlining complex purchasing processes and cumbersome three-way match process.

· Enterprise Analytics for Retail: Delivers role-based, consistent, accurate analysis of cross-organisation key retail metrics like same store sales and inventory turns to enable faster, more confident business decisions.
These solutions, designed by retail industry experts to work with Lawson's existing enterprise retail applications for human resources, financials, and supply chain, provide a comprehensive retail suite that focuses on the primary challenges facing retailers today, including:


· High-Volume SKU Management: Scalable, adaptable solutions accommodate volume changes in product when they are added or discontinued, in attributes and in marketplace visibility.

· Business Model Change: Accommodate business model changes related to mergers, acquisitions and divestitures, as well as store or distribution openings, closings and format changes.

· Workforce Management: Manage workforce changes related to employee turnover, recruitment and retention, seasonality, varying skill levels, certification requirements and training.

· Multi-Channel Management: Effectively and consistently manage across customer channels, including Web, catalogue, kiosk, wholesale and franchises.

· Regulatory Issues: Manage detailed SKU labelling requirements for shipping and bonding.
· Economic/Consumer Impact: Manage and quickly react to consumer trends and behaviour, customer demographics, seasonality and economic changes.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Angela Kelly/Hannah Drewell, Lawson Software
+44 (0)1344 360273

Donate Broenland
Weber Shandwick Nederland
+31 (0)70 3121070
www.lawson.com

###