Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Rijtuigmuseum verwerft topstuk

06/03/2003

Leek, 6 maart 2003
Het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek heeft een topstuk aan zijn collectie toegevoegd. De oudste koets van Nederland, een sleepkoets van drie eeuwen oud, is uit Rijksbezit naar het rijtuigmuseum gekomen. Koetsen werden vroeger zelden bewaard. Rijtuigen waren grote gebruiksvoorwerpen en wanneer ze versleten of uit de mode waren stonden ze alleen nog maar in de weg. Dan vielen ze ten prooi aan de houtworm, of werden maar direct gesloopt of verbrand. Vooral na de Tweede Wereldoorlog, toen de auto algemeen in gebruik was, verdwenen duizenden koetsen.
Koetsen uit de 19e eeuw zijn nog in musea of bij sommige particulieren bewaard gebleven. Uit de 18e eeuw resteren slechts enkele sjezen en arresleden. Bij het rijtuigmuseum besefte men dat er in Nederland geen 17e- en 18e-eeuwse koetsen waren, zoals die wel in de vorstelijke verzamelingen van Wenen en Lissabon bestaan.
Totdat men op het spoor kwam van een Amsterdamse sleepkoets in de depots van het Nederlandse Openluchtmuseum.
De sleepkoets was vanaf de 17e eeuw een populair vervoermiddel in de grote sleden. Als een koets zonder wielen, maar op glijders, diende het gevaarte als een taxi. De sleepkoets werd vaak gebruikt om fraai geklede bruidsparen van huis naar het Stadhuis en de kerk te brengen. Slechts één exemplaar heeft de laatste drie eeuwen overleefd. In Leek is dit topstuk nu te bewonderen in de expositie. De sleepkoets is de enige Nederlandse koets in barokstijl, de stijl die later is geïmiteerd bij de Gouden Koets. De vele decoraties in houtsnijwerk, de siernagels en lantaarns geven de koets een sprookjesachtig uiterlijk. Dat het Rijk heeft besloten de koets in eigendom over te dragen aan het Nationaal Rijtuigmuseum, geldt voor directeur Luc Eekhout als een groot blijk van vertrouwen.