Provincie Zuid-Holland

Persbericht

06-03-2003
Natuurgebiedplan Bollenstreek-Ade-Rijnstreek Noord vastgesteld

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 24 februari het natuurgebiedplan Bollenstreek-Ade-Rijnstreek Noord vastgesteld. Het natuurgebiedplan omvat het realiseren van in totaal 503 ha natuurgebied. Het plan is van 6 maart tot en met 17 april in te zien bij verschillende gemeentehuizen en waterschappen.

In totaal is in de Bollenstreek 267 ha nieuw natuurgebied begrensd, 26 ha hiervan is bestemd voor ecologische verbindingen. In het natuurgebiedplan is een uitbreiding van het natuurgebied opgenomen in het noordwestelijk deel van de polder Hoogeweg ter grootte van 17 ha. De stichting Het Zuid-Hollands Landschap is de beoogde beheerder van de natuurgebieden in de Bollenstreek met uitzondering van de Polder Hoogeweg.

In de polder Waterloos wordt door agrariërs een door de EU beschermde kaas gemaakt. Als de provincie deze polder als natuurgebied zou begrenzen valt een groot gebied weg waar deze speciale kaas gemaakt wordt. Omdat de provincie het belangrijk vindt om deze traditie te behouden is besloten alleen het centrale deel van de polder Waterloos te begrenzen als natuurgebied. Het grootste deel van het natuurgebied dat in het ontwerp-plan in de polder Waterloos zou komen is nu in de Zwanburgpolder gepland.

In Ade is 137 ha nieuw natuurgebied begrensd, waarvan 16 ha gereserveerd is voor ecologische verbindingen. De begrenzing brengt meer kansen voor het leven van de watersnip en de kemphaan. Ook is er voor de ontwikkeling van dotterbloemgrasland een natuurgebied begrensd in Ade.

Voor Rijnstreek-Noord is in het natuurgebiedplan 99 ha aangegeven.

De deelgebieden Rijnstreek-Noord, Polder Hoogeweg, Hemmeerpolder en delen van Ade kunnen worden gerealiseerd door middel van particulier natuurbeheer.

Inzage
Van 6 maart tot en met 17 april ligt het natuurgebiedplan ter inzage in de gemeentehuizen van Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse, Voorhout, Warmond, Leiderdorp, Alkemade en Rijnwoude. Ook bij het hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden en het waterschap Oude Rijnstromen in Leiderdorp en bij het provinciehuis van Zuid-Holland is het natuurgebiedplan in te zien.