Politie Amsterdam-Amstelland

Preventief fouilleren slaat aan

6-3-2003. De preventief fouilleeracties die vanaf eind november in de Binnenstad en in Amsterdam-Zuidoost gehouden worden, zijn behoorlijk succesvol. Bij de controles, die de veiligheid op straat moeten verhogen, zijn veel wapens in beslag genomen. De gefouilleerden die geen wapens bij zich hadden, en de buurtbewoners reageren zeer enthousiast.

Bij de acties, in de door de gemeenteraad aangewezen risicogebieden, werden ruim 3500 personen gefouilleerd waarvan er vijftig werden aangehouden. Tijdens de acties zijn tot nu toe130 wapens aangetroffen en in beslag genomen. Het betrof hier voornamelijk steekwapens zoals messen, priemen en schroevendraaiers. Er werden ook vuurwapens, honkbalknuppels en ploertendoders aangetroffen. Bij de controles werden ruim 600 autos doorzocht.

De mensen die de fouillering ondergaan krijgen een flyer met uitleg over de controle. De politie krijgt met name van buurtbewoners veel positieve en enthousiaste reacties omdat zij het prettig vinden dat deze acties ook voor hun veiligheid plaatsvinden.
---