Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Wijziging Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 dd. 24-04-2003 17:00 uur

Toelichting voor de Staatscourant

Deze wijziging van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 heeft betrekking op het - onder voorwaarden - toestaan van het vervoer van consumptie-eieren van pakstations binnen het vervoersbeperkingsgebied Gelderse Vallei-Beneden Leeuwen, voor zover deze eieren afkomstig zijn van een pakstation of opslagplaats gelegen buiten de vervoersbeperkingsgebieden. Deze wijziging is ingegeven door de veterinaire ontwikkelingen waardoor het thans verantwoord is om dit vervoer onder strenge voorwaarden toe te staan.

Vervoer van consumptie-eieren van buiten de vervoersbeperkingsgebieden naar bedrijven binnen de vervoersbeperkingsgebieden was op grond van de Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 reeds toegestaan. Binnen het vervoersbeperkingsgebied was op grond van artikel 3, tweede lid, vervoer van consumptie-eieren slechts toegestaan voor zover de eieren niet afkomstig zijn van binnen het gebied gelegen bedrijven waar AI-gevoelige dieren worden gehouden, pakstations of soortgelijke inrichtingen. Eieren die wel afkomstig zijn van binnen het gebied gelegen bedrijven waar AI-gevoelige dieren worden gehouden, pakstations of soortgelijke inrichtingen konden op grond van artikel 3, derde lid, enkel vervoerd worden met de bestemming industriële verwerking.

Voor pakstations binnen het vervoersbeperkingsgebied is het nu mogelijk om onder voorwaarden consumptie-eieren afkomstig van geregistreerde pakstations gelegen buiten het vervoersbeperkingsgebied te sorteren of te verpakken en verder te vervoeren voor reguliere consumptie.

Het gaat om consumptie-eieren die afkomstig zijn van een bij het Productschap Pluimvee en Eieren geregistreerd pakstation of opslagplaats gelegen buiten de vervoersbeperkingsgebieden die rechtstreeks worden vervoerd naar een pakstation gelegen binnen het vervoersbeperkingsgebied Gelderse Vallei-Beneden Leeuwen.

Dit pakstation handelt vervolgens overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

De belangrijkste eis is dat eventueel op het pakstation aanwezige eieren die afkomstig zijn uit het vervoersbeperkingsgebied zijn afgevoerd en dat het pakstation daarna is gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv.

Voor de goede orde zij vermeld dat de Regeling compartimentering AI-gevoelige dieren 2003 onverminderd van kracht is. Bovendien mogen de eieren niet rechtstreeks afkomstig zijn van een AI-gevoelig bedrijf, maar moeten ze afkomstig zijn van een geregistreerd pakstation of een geregistreerde opslagplaats.

De Stichting Controlebureau voor Pluimvee, Eieren en Eiproducten (CPE) zal zich op basis van het protocol gaan bezighouden met het verlenen van de, aan het vervoer voorafgaande, benodigde toestemming aan de betrokkenen.

Deze regeling wordt eerst geëffectueerd op het moment dat het protocol is gepubliceerd. De publicatie van het protocol vindt plaats op www.minlnv.nl/rvv.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ;

Gelet op Richtlijn 92/40/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 19 mei 1992 tot vaststelling van communautaire maatregelen voor de bestrijding van aviaire influenza (PbEG L 167);

Gelet op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en producten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op de artikelen 17, 29, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Regeling vervoersbeperkingsgebieden pluimvee 2003 wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 3 worden twee leden toegevoegd, luidende:
* In afwijking van het eerste lid, aanhef en onderdeel b, is het toegestaan om consumptie-eieren te vervoeren van een pakstation gelegen binnen het vervoersbeperkingsgebied als bedoeld in bijlage I, onderdeel 1, overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv, mits:
* er geen eieren uit het vervoersbeperkingsgebied aanwezig zijn in het pakstation en dit pakstation is gereinigd en ontsmet overeenkomstig een door de directeur van de Voedsel en Waren Autoriteit, onderdeel Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, goedgekeurd protocol, zoals bekendgemaakt op www.minlnv.nl/rvv;
* de consumptie-eieren rechtstreeks afkomstig zijn van een buiten het vervoersbeperkingsgebied gelegen pakstation of opslagplaats dat is geregistreerd bij het Productschap Pluimvee en Eieren op basis van de Verordening registratie verzamelaars, grossiers en houders van een pakstation en heffingen consumptie-eieren 2002;
* In het in de aanhef van het vijfde lid bedoelde protocol wordt onder meer bepaald welke instantie de benodigde toestemming voor het vervoer verleent en de voorwaarden waaronder zodanige toestemming wordt verleend.
B

Aan artikel 4 wordt een lid toegevoegd, luidende:

* Het verbod, bedoeld in het eerste lid, aanhef en onder b, is niet van toepassing ten aanzien van een vervoermiddel dat wordt gebruikt of kennelijk bestemd is voor het vervoer van consumptie-eieren als bedoeld in artikel 3, vijfde lid. Artikel II

Deze regeling wordt aan de media bekend gemaakt en treedt op 24 april 2003, om 17.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Overeenkomstig het door de minister genomen besluit,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,