Provincie Noord-Holland

Aanbod GS: gezamenlijk monitoren woningbouw West-Friesland Haarlem, 6 maart 2003 - Gedeputeerde Staten (GS) nemen het initiatief om samen met het Samenwerkingsorgaan Westfriesland (SOW) een gezamenlijke monitoring te starten zodat een goed overzicht bestaat van de woningbouwlocaties en gerealiseerde woningbouw in West-Friesland. Daarmee kan in 2005 worden vastgesteld of er voldoende locaties ontwikkeld zijn om in de groei van de woningbehoefte te voorzien. De resultaten van de monitoring zullen een bouwsteen zijn voor het nieuwe streekplan. Deze moet ruimte bieden aan de dan gezamenlijk berekende woningbehoefte.

GS zien echter geen aanleiding om het provinciale voorstel voor de verdeling van de regionale woningbouwtaakstelling 2005-2007 uit de partiële herziening streekplan Noord-Holland-Noord voor West-Friesland te veranderen. GS concluderen dat West-Friesland voorlopig voldoende vooruit kan met genoemde bouwmogelijkheden. Dit zijn de uitkomsten van het overleg van de provincie Noord-Holland met het SOW. GS informeren de Westfriese gemeenten hierover per brief.

In de partiële streekplanherziening Noord-Holland-Noord zijn voor de periode 2005-2007 2300 woningen voor West-Friesland als woningbouwtaakstelling opgenomen. Deze taakstellingen zijn een doorkijk voor na de streekplanperiode (na 2005), waar de gemeenten zelf om hadden gevraagd. De taakstellingen geven de gemeenten de gelegenheid om plannen te ontwikkelen met het oog op oplevering in de periode 2005-2007. Het is daarmee niet "einde verhaal". Immers, het streekplan Noord-Holland Noord wordt herzien. Daarin wordt voorzien in het benodigde aantal woningen voor de periode na 2005.

De taakstelling wordt in de praktijk vooral benut voor uitleglocaties (buitenstedelijke bebouwing). GS wijzen erop dat er veel meer bouwmogelijkheden in West-Friesland zijn dan de taakstelling aangeeft, zoals kwaliteitslocaties. Er zijn reeds 500 extra woningen van op dit type locaties aan de regio West-Friesland toegezegd. Per kwaliteitslocatie varieert het aantal woningen van 1 tot 200 woningen. Het gaat hierbij om vanaf 2001 ingebrachte plannen die vóór 2005 zullen zijn gerealiseerd.De meeste binnenstedelijke en binnendorpse bouwplannen worden als kwaliteitslocatie gerealiseerd. Dit gaat dus niet ten koste van de taakstelling. Het aantal kwaliteitslocaties zal naar verwachting nog verder oplopen omdat gemeenten nog steeds nieuwe plannen indienen.

Verder kunnen ook kleine kernen in West-Friesland volgens de herziening van het streekplan Noord-Holland Noord per jaar 1% extra woningen bouwen. GS schatten in dat in West-Friesland op basis van deze 1%-regeling nog eens 200 woningen extra gebouwd kunnen worden.

Inlichtingen voor de pers: Marcel van Kanten, tel. (023) 514 4211 Inlichtingen voor anderen: David Quarles van Ufford, tel (023) 514 4596
Marcel van Kanten 6-3-2003 16:17:00