Provincie Utrecht

Persbericht

Ondiep wordt proefwijk voor Nieuw wonen

4-3-2003
De Utrechtse wijk Ondiep is geselecteerd als proefproject voor de realisatie van een levensloopbestendige wijk. Dat hebben gedeputeerde staten vandaag bekendgemaakt.

Een van de tien projecten op de provinciale Agenda 2010 is het project Nieuw wonen. In dit project wil de provincie ervaring opdoen met wijken die geschikt zijn voor bewoners van alle leeftijden en leefstijlen. De Utrechtse gemeenten konden tot begin maart ideeën indienen voor de herstructurering van bestaande wijken of voor nieuwe woonwijken die het idee van wonen door de generaties heen waar maken. Negen gemeenten reageerden op de oproep en droegen een of meer projecten aan.

Volgens de gedeputeerden Kallen en Kamp voldeed ongeveer de helft daarvan aan de criteria. In eerste instantie zijn drie bestaande wijken geselecteerd als mogelijke proefwijk: Maarssen-Dorp, Ondiep (Utrecht) en Zeist-West. Ze leggen uit hoe vervolgens de keuze tot stand kwam: "We hebben de drie wijken bezocht en ons door de betrokken gemeenten laten informeren over de projecten. Het was een lastige beslissing, vooral ook omdat de gemeenten vanuit verschillende vertrekpunten werken: Ondiep start vanuit herstructurering en Maarssen vanuit de uitbreiding van het zorgcentrum Mariaoord. Ondiep komt nu als eerste in aanmerking als proefwijk voor Nieuw Wonen, over Maarssen beslissen we op een later moment. Zeist is afgevallen."

Ondiep: groot enthousiasme
De provincie heeft hoge verwachtingen van de Utrechtse wijk Ondiep. "Ondiep draagt alle mogelijkheden in zich om een levensloopbestendige wijk te worden. De gemeente Utrecht is een stapje verder in haar ideeën over een levensloopbestendige wijk dan de andere gemeenten en kijkt vanuit zowel fysiek als sociaal oogpunt naar de wijk. Daarnaast is er in de wijk sprake van een groot enthousiasme." De gemeente is bezig met een groot herstructureringproces dat in goede samenspraak met de bewoners is opgebouwd. Die herstructurering wil Utrecht aangrijpen om in Ondiep het concept woonservicezone vorm te geven: dit betekent dat in de wijk alle voorzieningen op het gebied van welzijn en zorg een plek krijgen. "We zien dan ook hele goede mogelijkheden om het project Nieuw Wonen in Utrecht te realiseren en daarvan te leren voor de rest van de stad én de provincie. Want we willen niet dat het bij deze proefwijk blijft, uiteindelijk gaat het er om dat we nieuw wonen echt waar gaan maken, op zo veel mogelijk plekken, in én buiten onze provincie."

GS kozen nu voor één wijk. Zeist-West viel af voor Nieuw Wonen omdat de gedachten over de totale wijk op dit moment nog te weinig zijn uitgewerkt.
Ook in Maarssen-Dorp kan volgens de provincie heel goed een levensloopbestendige wijk gerealiseerd worden. Maarssen heeft met veel enthousiasme gewerkt aan de integratie van de herstructurering en de zorguitbreiding in de wijk. De ideeën over hoe deze processen elkaar kunnen versterken moeten verder ontwikkeld worden. De discussie over de tweede proefwijk wordt in een later stadium voortgezet. Daarvoor is eerst nader bestuurlijk overleg met de betrokken gemeenten (Maarssen en Veenendaal) nodig.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030 258 2192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl