INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK


Stormloop provinciale StemWijzers blijft uit

De provinciale StemWijzers, zoals die te vinden zijn op o.m. www.stemwijzer.nl, zijn vanmiddag de grens van 120.000 verstrekte adviezen gepasseerd. In de aanloop naar verkiezingsdag 11 maart loopt het bezoekersaantal aan de provinciale StemWijzers met tienduizenden per dag omhoog. Volgens het Instituut voor Publiek en Politiek, de maker van de StemWijzer, zijn in absolute aantallen de meeste adviezen (circa 20.000) verstrekt in Zuid-Holland en het minst (circa 2500) bij de StimWizer, de Friestalige versie. De verkiezingen voor Provinciale Staten lijken het meest in Groningen en Fryslân te leven. Daar hebben tot nu toe respectievelijk 17 en 13 van iedere duizend inwoners de StemWijzer bezocht. De StemWijzer scoort relatief het minst in Noord- en Zuid-Holland waar respectievelijk 5,5 en 5,3 van iedere duizend inwoners de StemWijzer heeft ingevuld. Dat beeld komt overeen met de trend in opkomstcijfers, waar in de 'randprovincies' altijd een hogere opkomst behaald wordt dan in de 'randstadprovincies'. Zo noteerde Fryslân bij de Provinciale Statenverkiezingen1999 met 54,1% de hoogste opkomst, tegen Noord-Holland 41,6%.
Overigens blijft het aantal bezoekers ruim achter bij dat van de StemWijzer Tweede Kamer, die op verkiezingsdag 22 januari meer dan 2,2 miljoen noteerde.

Bij de provinciale StemWijzers worden ook de scores per stelling bijgehouden. Daarmee heeft de StemWijzer naast het geven van een persoonlijk stemadvies vooral ook de functie van een grootschalig opinieonderzoek naar de provinciale verkiezingsthema's. In alle 12 provincies is het al of niet verdergaan met privatisering van overheidstaken een belangrijk verkiezingsthema. Uit de scores op de totaal twintig privatiseringsstellingen blijkt overduidelijk dat een ruime meerderheid van de bezoekers van de provinciale StemWijzers een verdere afstoting van overheidstaken aan het bedrijfsleven afwijst.
Een meerderheid van de bezoekers is ook van mening dat kleine kernen de mogelijkheid moeten krijgen om in ieder geval voor de eigen inwoners te kunnen bouwen of mogen uitbreiden om het voorzieningenniveau op peil te houden.
In menige provincie is het experimenteren met vormen van (gratis) openbaar vervoer een thema. In de meeste provincies zijn hier grote meerderheden voor te vinden.
Meer omstreden is het thema van nieuwe bedrijventerreinen. In Zeeland en Flevoland is een meerderheid van mening dat de provincie ontwikkeling en uitbreiding hiervan moet bevorderen. In Limburg en Utrecht houden voor- en tegenstanders elkaar meer in evenwicht. Ook de regelgeving voor het bedrijfsleven is omstreden en in menige provincie is de aanscherping en handhaving van milieuregels een politiek heikel punt.

Voor instelling en uitbreiding van provinciale referenda bestaat volgens de StemWijzer brede steun. Minder uitgesproken is de steun voor het rechtstreeks kiezen van de Commissaris van de Koningin. Alleen in Limburg is daar een absolute meerderheid voorstander van. In de provincies Utrecht en Gelderland houden voor- en tegenstanders elkaar in evenwicht.

Noot voor de pers
Meer uitgebreide informatie over de verschillende stellingen vindt u op
www.publiek-politiek.nl/persbericht060303.doc
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jochum de Graaf, projectleider, telefoon 06 24267886 Nico Bloot, voorlichting, telefoon 06 21464984

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie.
U kent het IPP van: de StemWijzer, Wegwijsdagen, Scholierenverkiezingen, Opiniewijzers, EP-Monitor, www.allesoverdeverkiezingen.nl en andere activiteiten.


06 mrt 03 17:28