Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Vlees en vis is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

07-03-2003

CNV Vlees en vis sluit regeling om pluimveesector tegemoet te komen

Bert Visser, vakgroepbestuurder van CNV Vlees en vis heeft samen met de werkgeversorganisatie Nepluvi, voor alle bedrijven in de gehele pluimveeverwerkende-industrie een regeling gesloten om getroffen bedrijven tegemoet te komen in de vogelpestcrisis.

Wanneer bijvoorbeeld de pluimveeslachterijen stil komen te liggen en de bedrijven gedwongen zijn werktijdverkorting (wtv) voor het personeel aan te vragen, dan vullen werkgevers de salarissen van hun werknemers aan tot 100 procent.
Inmiddels hebben al meer dan 70 bedrijven aangeklopt bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), om een beroep te doen op deze regeling voor werktijdverkorting. Normaal gesproken moet een werkgever gewoon loon doorbetalen aan zijn werknemers, ook als er geen of onvoldoende werk is. In ernstige situaties zoals deze, waarbij bedrijven helemaal stilkomen te liggen, kan de werkgever bij het ministerie werktijdverkorting aanvragen. Dat betekent dat de werkgever flexibel kan omgaan met de arbeidstijd van werknemers. De gewerkte uren betaalt de werkgever volledig uit. Voor de niet-gewerkte uren krijgen de werknemers een WW-uitkering. CNV Vlees en vis heeft nu met de werkgevers afgesproken dat die uitkering wordt aangevuld tot het volledige basisloon. Daarvoor leveren werknemers na 15 dagen niet werken een vakantiedag in. In ruil daarvoor willen werkgevers de periode van minimaal twee weken eigen risico verkort krijgen.
Werkgevers mogen niet zomaar de werktijd van het personeel verkorten, daarvoor is een vergunning noodzakelijk van de regionale Arbeidsinspectie van het ministerie van SZW. Martin Holtermann, beleidscoördinator van CNV Vlees en vis is morgen bij een spoedoverleg op het ministerie van SZW om te kijken of de minister het eens is met het verkorten van de periode van eigen risico voor de getroffen bedrijven.

Op initiatief van CNV Land- en tuinbouw wordt nu gekeken of een soortgelijke regeling mogelijk is voor de primaire bedrijven in de kolom. Het gaat dan om de pluimveehouderijen en pluimveebroederijen. In Nederland zijn zon 2.300 werknemers werkzaam in de pluimveehouderijen en zon 6.000 werknemers in de pluimveeslachterijen.

Nadere inlichtingen:

Bert Visser, vakgroepbestuurder CNV Vlees en vis: 030 - 6348 348
Nancy Abelskamp, persvoorlichter:
030 - 6348 242