Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

pluimvee

VWS adviseert griepprik voor ruimers besmet pluimvee

Het ministerie van VWS adviseert mensen die direct betrokken zijn bij de ruiming van met vogelpest besmette dieren een griepvaccin te halen.

Het vogelpestvirus is een zogenoemd influenzavirus. Als iemand gelijktijdig een infectie doormaakt met vogelpest en een menselijke influenza, bestaat een zeer kleine kans dat beide virussen zich mengen. Er kan dan een nieuwe virusvariant ontstaan die mogelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Om dit te voorkomen krijgt iedereen die direct bij de ruiming van pluimvee betrokken is een griepprik aangeboden. Hierbij gaat het om de ruimers en niet om de eigenaren en families van de getroffen bedrijven. De eigenaren worden niet gevaccineerd, omdat het vaccin pas na tien dagen werkt en het getroffen bedrijf dan al geruimd is. Mensen met hoge koorts en luchtwegklachten moeten contact met van vogelpest verdachte en besmette bedrijven vermijden.

Op verzoek van staatssecretaris Ross brengt de stichting Impact (Landelijk Kenniscentrum Psychosociale Zorg na Rampen) in kaart wat er aan psychosociale hulp in het getroffen gebied nodig is.

Consumptie van vlees of eieren van met vogelpest besmette kippen levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Voedselveiligheid
1.
Voedselveiligheid
Themapagina, 23-9-2002

Dossier Klassieke Vogelpest 2.
Dossier Klassieke Vogelpest
Externe link, 5-3-2003

Actuele informatie van het ministerie van LNV

Dossier Vogelpest 3.
Dossier Vogelpest
Externe link, 3-3-2003

Actueel dossier van de Voedsel en Waren Autoriteit