Drempels weg


Gehandicapten op campagne voor beter toegankelijk internet in Overijssel

Burgemeester Mans installeert gehandicapte ambassadeurs Drempels Weg

06-03-2003
Jan Mans, burgemeester van Enschede, installeert donderdag 6 maart drie gehandicapte ambassadeurs voor Drempels Weg. Daarmee geeft hij het startsein voor een maand durende campagne in de provincie Overijssel om het internet beter toegankelijk te maken voor mensen met een handicap.

Drempels Weg onderzocht recent de toegankelijkheid van ruim 50 belangrijke Overijsselse websites. Vrijwel alle sites scoorden onvoldoende volgens de internationaal erkende W3C-criteria voor toegankelijk internet. De komende maand vraagt Drempels Weg alle organisaties in kwestie of zij bereid zijn hun sites beter toegankelijk te maken.

Installatie regionale ambassadeurs
De campagnemaand gaat maandag officieel van start als burgemeester Jan Mans van Enschede drie gehandicapte ambassadeurs installeert. Mans zal bij de installatie aandacht vragen voor het belang van een toegankelijk internet. 'Ik vind dat het de taak is van de gemeente Enschede om al haar inwoners ook digitaal goed van dienst te zijn', aldus burgemeester Mans. 'Ook aan de site van de gemeente Enschede kan nog het nodige verbeteren. Daarom wil ik zeker luisteren naar de adviezen van Drempels Weg, om onze site nog beter toegankelijk te maken.'

De ambassadeurs
De ambassadeurs zijn de komende maand het gezicht van Drempels Weg in Overijssel. John Olde Nordkamp uit Oldenzaal heeft een visuele handicap en surft over het internet met behulp van spraakprogramma. Arjan Schutte uit Almelo is motorisch gehandicapt en Henk Kleinheerenbrink uit Sschuinesloot heeft een verstandelijke beperking. Hun handicaps verschillen, maar alle drie zijn de ambassadeurs expert op het gebied van internet. Zij zijn als geen ander in staat om uit te leggen welke drempels zij op het internet tegenkomen en hoe deze knelpunten opgelost kunnen worden. Op 24 april presenteren de ambassadeurs aan burgemeester Mans de resultaten van hun inspanningen.

Internet uitkomst voor gehandicapten
Voor mensen met een handicap is internet een uitkomst. Het medium stelt hen in staat om hun leven veel zelfstandiger in te richten. Voor een visueel gehandicapte betekent het internet een sneller en veel uitgebreider alternatief voor de braillebibliotheken, terwijl een auditief gehandicapte dankzij mail en chatfuncties kan communiceren zonder doventolk.

Over Drempels Weg
Helaas zijn veel websites slecht toegankelijk voor mensen met een handicap. Drempels Weg, een activiteit van het Landelijk Bureau Toegankelijkheid, streeft ernaar zoveel mogelijk websites toegankelijk te maken. Het afgelopen jaar voerde Drempels Weg landelijk campagne voor een voor iedereen toegankelijk internet. Dit jaar zet Drempels Weg haar activiteiten voort in verschillende Nederlandse regio's. Na campagnemaanden in Noord-Brabant, Friesland, Gelderland en Zuid Holland gaat nu de campagne in Overijssel van start.