D66

D66 wil hoorzitting Corporate Governance

Economisch beleid

06-03-2003 - D66 wil dat de Tweede Kamer een hoorzitting houdt over corporate governance. Lees hieronder de brief van kamerlid Francine Giskes heeft geschreven aan de voorzitters van de vaste kamercommissies voor Financiën, Economische Zaken en Justitie.
---

Den Haag, 6 maart 2003

Geachte voorzitters,

Voor de zoveelste maal zijn wij getuige van de déconfiture van een grote onderneming in Nederland. Naar de mening van D66 horen mislukkingen natuurlijk in principe bij de normale werking van de markt, maar gaat het niet aan als volksvertegenwoordiging louter kennis te nemen van deze ontwikkelingen en over te gaan tot de orde van de dag.
De inwoners van Nederland ondervinden direct en/of indirect veel schade van dit soort gebeurtenissen. In de eerste plaats betreft dit natuurlijk degenen die eigen geld in aandelen van de bedrijven in kwestie hebben gestoken. Wie belegt neemt welbewust een risico, maar heeft er wel recht op te kunnen doorgronden wat een aandeel waard is. Voor veel Nederlanders worden ook in de bedrijven in kwestie pensioengelden belegd zonder dat zij daar invloed op kunnen uitoefenen. Een slecht rendement op die beleggingen kan (zie de recente ervaringen!) met zich meebrengen dat de hoogte van zowel pensioenen als pensioenpremies onder druk komen, in resp. neerwaartse en opwaartse richting. Dit heeft gevolgen niet alleen voor de inkomenspositie van velen, maar uiteindelijk ook voor de loonontwikkeling en dientengevolge de werkgelegenheid. Bedrijven die slechte resultaten behalen of zelfs omvallen betekenen voorts derving van de belastinginkomsten van het rijk, hetgeen natuurlijk ongunstig is voor de bestedingsmogelijkheden in de sfeer van onderwijs, zorg, veiligheid etc. Tenslotte is het beeld dat uit de perikelen in de bedrijven in kwestie en het gedrag van de eerstverantwoordelijken daarbij oprijst zeer schadelijk voor de mentaliteit die we beweren bij alle Nederlanders te willen bevorderen in de sfeer van "normen en waarden".
Momenteel is ons land behept met een demissionair kabinet. Daarvan vallen geen stevige maatregelen van welke aard dan ook meer te verwachten. D66 vindt het noodzakelijk dat, zodra een nieuwe ministersploeg is aangetreden, adequate maatregelen worden genomen om, in het belang van de samenleving, soortgelijke ontwikkelingen bij (grote) bedrijven in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. D66 realiseert zich terdege dat dat niet een kwestie zal zijn van een paar nieuwe wetten of regels. Misschien zelfs integendeel. Teneinde als parlement op dit punt doeltreffend te kunnen opereren, stelt D66 voor de periode van coalitiebesprekingen te benutten voor het houden van een aantal openbare hoorzittingen waarin deskundigen op alle aan deze problematiek verbonden terreinen worden uitgenodigd. Het zoeken is naar antwoord op vragen als:


* hebben de ideeën over corporate governance, zoals verwoord door de commissie Peters, en de uitvoering daarvan ons gebracht wat we ervan verwachtten?

* doet Nederland er goed aan zich steeds meer te richten op het Angelsaksisch in plaats van het Rijnlands model van organiseren van het bedrijfsleven, wat verstaan we daar precies onder, en hoe consequent zijn we daarin?

* voldoet de bestaande regelgeving op het gebied van structuurvennootschappen, accountancy, optieregelingen, aansprakelijkheid van commissarissen, misbruik voorwetenschap, toezicht financiële markten e.d; is er behoefte aan nieuwe c.q. andere regelgeving?

* welke maatregelen nemen de Europese Commissie en andere internationale organen;

* kunnen we daarop blindvaren en kunnen we daarop wachten?
* is er regelgeving nodig ten aanzien van het aantal bestuurs- en commissariaatsfuncties dat één persoon in zich kan verenigen?
* is er regelgeving nodig met betrekking tot de manier waarop de beloning van topmanagers afhankelijk wordt gemaakt van het (papieren) bedrijfsresultaat?

* hoe kan worden bevorderd dat optimale transparantie in bedrijven bestaat opdat de (interne) zelfregulering maximaal blijft?

D66 stelt de commissies voor Financiën, voor Economische Zaken en voor Justitie voor dit voorstel voor hoorzittingen over te nemen, gezamenlijk de vraagstelling te formuleren en een lijst van uit te nodigen personen op te stellen. Ik verzoek u dit voorstel in de eerstvolgende procedurevergadering aan de orde te stellen.

Met vriendelijke groet,

Francine Giskes