Gemeente Barendrecht

Verslag van de installatiebijeenkomst van de commissie voor de bezwaar- en beroepschriften, gehouden op 6 maart 2002 in Gebouw Patrimonium te Barendrecht.

Aanwezig: de heer Th. Van de Wouw (Burgemeester) de heer J. Dijkstra (gemeentesecretaris)
de heer mr. M.J.J.M. Boelen (voorzitter),
mevrouw mr. A. Elders, mevrouw mr. I.C.G. Klein-Hendriks, de heer mr. R. Kurvink, de heer mr. B.J.W. Walraven, mevrouw H.J Zwalve-Erades (leden),
de heer mr. M. van Putten (secretaris)
mevrouw H.E.G. de Beij (notulist).


1. Opening

De burgemeester
opent de vergadering en heet de nieuwe leden van de Commissie Beroep- en Bezwaarschriften hartelijk welkom. De bedoeling van deze avond is een kennismaking. De gemeente Barendrecht is de leden van de nieuwe de commissie zeer erkentelijk voor het feit dat zij zitting hebben willen nemen in de commissie. De commissie heeft wat betreft het college twee belangen. Enerzijds is het goed dat de burger terecht kan bij een onafhankelijke instelling die oordeelt over bepaalde zaken. Anderzijds is het voor het college van burgemeester en wethouders een graadmeter voor de kwaliteit van de advisering van het ambtelijk apparaat naar het college toe.

De burgemeester geeft aan dat Barendrecht een snel groeiende gemeente is, met twee culturen. Spreker hoopt dat de commissie goed werk kan doen en niet zal schromen het college op de vingers te tikken. De heer Van de Wouw wenst de nieuwe commissie veel succes toe in haar werkzaamheden.

In een kennismakingsronde geven de nieuwe leden vervolgens aan wat hun achtergrond en ervaring is.

De voorzit
ter, de heer Boelen, bedankt voor de woorden van de burgemeester en zegt toe dat de commissie haar werk zo goed mogelijk zal doen.

De heer Walraven
geeft, als enige lid van de commissie die ook van de vorige commissie beroep en bezwaar deel uitmaakte, aan wat kenmerkend was in de werkwijze van de vorige commissie.

Bij de stukken zit een notitie van de beleidsafdeling, een soort verweerschrift. Typerend voor de gemeente Barendrecht is dat de adviezen in de raadkamer gemaakt worden en beknopt zijn. Mensen kunnen al de volgende dag bellen over het advies. Het schriftelijk advies kan een dag later verzonden worden; de bezwaarmaker krijgt het advies afzonderlijk toegezonden. De heer Van Putten tekent de adviezen namens de commissie. In de vorige commissie is gesproken over de instelling van kamers; de verordening biedt die mogelijkheid. Gezien de beperkte aantallen heeft de noodzaak zich nog niet voorgedaan.

De heer Boele
vindt de snelle afhandeling van het advies een prima systeem en stelt voor de definitieve formulering van het advies per e-mail af te handelen. De commissie in Capelle heeft een keer per jaar een bijeenkomst met het voltallig college, naar aanleiding van het jaarverslag.

De heer Van Putten
geeft aan dat de volgende vergadering plaatsvindt op 20 maart in de instructieruimte van het nieuwe gemeentehuis. De stukken voor 20 maart en het vergaderschema 2003 worden uitgereikt. De heer Van Putten maakt een lijst met e-mail adressen van de leden van de commissie. Spreker stelt voor voorlopig als plaatsvervangend voorzitter de heer Walraven aan te wijzen.

De leden van de commissie gaan hiermee akkoord.

De voorzitter
besluit de bijeenkomst.