Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-051

Den Haag, 5 maart 2003

Minister Hoogervorst heropent tienjarige staatslening

Op 11 maart vindt de eerste vervolguitgifte plaats op de nieuwe 10-jarige lening. De Staat wil op die dag 2 tot 3 miljard van de lening plaatsen.

Jaarlijks geeft de Staat twee nieuwe leningen uit, één van 3 en één van 10 jaar. Afgelopen januari is de nieuwe tienjarige lening geïntroduceerd en toen werd in totaal een bedrag van 3,5 miljard euro geplaatst. Door een aantal heropeningen zal de lening in de loop van 2003 tot een uitstaand bedrag van circa 12-15 miljard euro worden verhoogd. De eerste heropening vindt aanstaande dinsdag, 11 maart plaats. Om 10 uur precies maakt de Staat de prijs bekend waarop de primary dealers de lening kunnen afnemen. De uitgifte vindt plaats volgens het toonbanksysteem. Tijdens de veiling kan de prijs doorlopend worden aangepast. De bekendmaking van de prijs gebeurt op de schermen van MTS Amsterdam. De primary dealers, die toegang hebben tot dit elektronische systeem, kunnen hun orders op deze manier elektronisch en snel uitvoeren. Professionele en particuliere beleggers kunnen via de primary dealers deelnemen. De primary dealers staan vermeld op de website van het Agentschap: www.dutchstate.nl alsmede op Reuters DSTAMENU, Bloomberg DSTA en Bridge 2981.

De kenmerken van de te veilen lening zijn als volgt: de looptijd is tot 15 juli 2013 en jaarlijks vindt, te beginnen in 2004, betaling van 4,25% couponrente plaats. De stortingsdatum is vrijdag 14 maart 2003.