Socialistische Partij

SP eist voor 11 maart duidelijkheid van Bos over verhoogde ziekenfondspremie

05-03-2003 * Nu de onderhandelaars blijkbaar uit de plannen zijn over een nieuw zorgstelsel in 2006, is het tijd voor duidelijkheid. Wat gaan ze doen aan de enorm gestegen premies, en wat kúnnen we verwachten met de hoogte van de premies tot 2006? Begin januari is de SP begonnen met de actie "2 x nominaal = 1 schandaal". Inmiddels zijn er ruim 35.000 reacties ontvangen. Na de absurde premiestijging kwamen boze mailtjes en brieven binnen, waarin schrijnende gevolgen duidelijk werden.

Agnes Kant SP-Kamerlid Agnes Kant: "Berichten dat mensen hun kinderen van de sportvereniging afhalen zijn onacceptabel, reden voor actie dus." Het overstappen naar een andere zorgverzekeraar blijkt niet altijd mogelijk omdat mensen geweigerd worden voor de aanvullende verzekering. Reden om de minister opheldering te vragen over sociale gevolgen door de gestegen premie.

"...en de verdubbeling van de ziekenfondspremie moet van de baan!" aldus PvdA-lijsttrekker Wouter Bos in elk media-optreden vóór 22 januari j.l. Inmiddels praat Bos echter al weken met Balkenende over een nieuw regeerakkoord. Uit niets blijkt echter dat hij deze buit aan het binnenhalen is. Sterker nog: alles wijst erop dat de PvdA volledige terugdraaiing van de omstreden verhoging van de ziekenfondspremie níet tot breekpunt zal maken in de onderhandelingen met het CDA.

Volgens de SP - die in de Kamercampagne blij verrast werd met de stelligheid waarmee Bos zich op dit punt aan haar zijde schaarde - is het een kwestie van politiek fatsoen om de kiezer niet langer in het onzekere te houden en vóór de verkiezingen van 11 maart zekerheid over dit heikele punt te verschaffen. Gezien de enorme nadruk die de PvdA gelegd heeft op de onaanvaardbaarheid van deze verhoging, zou ze deze kwestie als breekpunt moeten verklaren. Maar in ieder geval moet er een einde komen aan het blindemannetje spelen met de kiezers, aldus de SP.

Ruim 35.000 mensen hebben inmiddels hun steun betuigd aan de begin januari op initiatief van de SP begonnen actie 2 x nominaal = 1 schandaal. Om Bos aan zijn pertinente verkiezingsbelofte te herinneren ontving hij eerder deze week in Leeuwarden al een eerste lading van 4000 protestkaarten tegen de ook door hem zo zwaar bekritiseerde verhoging van de ziekenfondspremie.