NOC*NSF


(ARNHEM) - NOC*NSF, de NOC*NSF Atletencommissie, het Ministerie van VWS, Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) en Doping Controle Nederland (DoCoNed) ondersteunen de acceptatie van de Anti-Doping Code.

Met de World Anti-Doping Code krijgen (top)sporters te maken met dezelfde dopinglijst, overeenkomstige sancties en dezelfde dopingcontroleprocedures ongeacht hun tak van sport of nationaliteit. Met duidelijke richtlijnen voor bijvoorbeeld afgifte van medische attesten, een betere afstemming van controles en gerichte controles.

Vanuit het oogpunt van de topsporters is harmonisatie en afstemming van beleid van de betrokken organisaties bij antidopingbeleid noodzakelijk en belangrijk. Het adopteren van de Code is hierin een belangrijke eerste stap. De Nederlandse partijen hechten veel waarde aan de toelichting van WADA dat de Code een 'levend document' is. Hiermee heeft WADA de belangrijke belofte gedaan dat de Code in de toekomst blijvend verbeterd zal worden op basis van ervaringen in de praktijk.

Eerder genoemde partijen hebben aangegeven actief bij te dragen aan een optimale uitwerking van de Code door een aantal onderdelen prioriteit te geven. Men moet komen tot een duidelijke lijst van verboden stoffen en methoden waarbij prestatiebevordering en gezondheidsschade leidende principes zijn. Verder moet men een sanctiebeleid opstellen waarin voldoende ruimte is om recht te doen aan specifieke omstandigheden die van belang kunnen zijn in het bepalen van de strafmaat. Eveneens moet het inbouwen van waarborgen voorkomen dat topsporters en begeleiders slachtoffer kunnen worden van malversaties door derden. Bonden, topsporters en begeleiders zullen bij de implementatie van de Code een structurele en actieve rol moeten vervullen.

De komende tijd zullen de volgende stappen worden gezet:
* NOC*NSF zal mede namens NeCeDo en DoCoNed de 'declaratie van acceptatie' van de World Anti Doping Code in Sport ondertekenen.
* De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat positief tegenover het accepteren van de Code en zal, vanwege het belang van dit document, de 'Declaration of Copenhagen' op een later moment zelf ondertekenen.

* Blijvend becommentariƫren van de volgende stappen ten aanzien van de Code en op onderdelen actief participeren (bepalen van de dopinglijst, betrokkenheid atleten in het proces, ontwikkeling standaarden).

* Informatie naar bonden, topsporters en begeleiders over de consequenties en 'hoe het huidige beleid aan te passen' aan de eisen van de Code.

* Binnen het structurele en gezamenlijke overleg van bovengenoemde partijen worden de consequenties van de Code afgestemd. DoCoNed en NeCeDo zullen de uitvoering van de activiteiten afstemmen op de eisen van de Code.

(6 maart 2003)