Verbond van Verzekeraars

Wet eigenrisicodragen Ziektewet

De Wet eigenrisicodragen Ziektewet is per 1 maart in werking getreden. Volgens deze wet kunnen werkgevers, tegen overlegging van een bankgarantie of een garantstelling door een verzekeraar, eigenrisicodrager worden voor dat deel van de vangnetvoorziening van de Ziektewet, dat via de wachtgeldfondsen wordt gefinancierd.

Dat betekent dat werkgevers het eigen risico kunnen dragen van de ziekte-uitkeringen van mensen met een flexibele arbeidsverhouding (zoals uitzendkrachten), mensen met een andere arbeidsverhouding dan een arbeidsovereenkomst (zoals stagiaires en freelancers) en ex-werknemers (zoals arbeidsongeschikten na afloop van hun arbeidscontract voor bepaalde tijd of werknemers die als gevolg van faillissement van de werkgever uit dienst zijn).

Werkgevers kunnen voor deze groepen werknemers risicodrager worden van bijna de volledige vangnetvoorziening, met uitzondering van zwangerschaps- en bevallingsverlof, arbeidsongeschiktheid veroorzaakt door zwangerschapsverlof of bevalling en arbeidsongeschiktheid van heringetreden arbeidsgehandicapten.

De adviezen die het Verbond in het verleden over de polisvoorwaarden en tarifering van ziekengeldverzekeringen heeft gegeven, zijn overigens niet op de dekking van deze groepen van toepassing. Het Verbond adviseert verzekeraars daarom om maatwerkcondities te stellen bij het eventueel afsluiten van ziekengeldcontracten voor deze groepen werknemers.

Bondig, maart 2003