Ingezonden persbericht


Time : 5:11:13 PM
Date : Thursday, March 06, 2003
Sender Name: FEDERGON

CORRECTIE: Vernieuwd samenwerkingsprotocol Federgon - SLN bevestigt het belang van de tewerkstelling van kansengroepen op de arbeidsmarkt via uitzendarbeid

Federgon en SLN actualiseerden het succesvolle samenwerkingsakkoord dat zij in 1998 reeds afsloten. In de toekomst zal de operationele samenwerking verder worden uitgediept. Tevens zullen beide organisaties nauwer communiceren om een gemeenschappelijke signaalfunctie naar het beleid te kunnen uitoefenen.

Zowel in het Vlaams regeerakkoord als in de Beleidsnota Werkgelegenheid 2000-2004 van Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, Renaat Landuyt wordt het verhogen van de werkzaamheidsgraad van 59,5 tot 65% in 2004 als een prioriteit beschouwd. In punt 5 van het Pact van Vilvoorde werd bovendien gesteld dat tegen 2010 de achterstand van deelname van bepaalde groepen op de arbeidsmarkt in belangrijke mate weggewerkt moet zijn.

Om deze doelstellingen te bereiken werd ondermeer een activerend kansenbeleid vooropgesteld ten aanzien van groepen met een zeer lage werkzaamheidsgraad. Kansengroepen als laaggeschoolden, ouderen, allochtonen, personen met een handicap, vluchtelingen, herintreedsters, ex-gedetineerden, & blijken niet op een evenredige manier vertegenwoordigd binnen de werkende bevolking. Naast het ongelijk gespreide werkloosheidsrisico blijft in Vlaanderen een arbeidsmarktparadox bestaan: er blijft een aanzienlijke groep van structurele werkzoekenden bestaan ondanks de reserve aan vacatures.

Vijf jaar succesvolle samenwerking.
Het is de overtuiging van Federgon, departement uitzendarbeid, en SLN, de vertegenwoordiger van de niet-commerciële organisaties die opleiding, begeleiding en werkervaring aanbieden aan personen uit de kansengroepen, dat dit enkel mogelijk is indien alle actoren op de arbeidsmarkt optimaal met elkaar samenwerken. Aldus wordt via partnerships al de relevante kennis en expertise samengebundeld om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. De complementariteit van de organisaties en de leden is de onmiddellijke meerwaarde voor de werkzoekenden en de bedrijven.

Dit inzicht had in 1998 reeds geleid tot een succesvol protocol van samenwerking waarbij de beide partners elkaars expertise erkenden, maar waarbij vooral het innovatieve en tegelijk operationele aspect van de samenwerking primeerde. De ondubbelzinnige bedoeling was om de onderlinge samenwerking tussen de leden (de leden-uitzendbedrijven van Federgon, en de SLN-ledenorganisaties die opleiding, begeleiding en werkervaring aanbieden aan personen uit de kansengroepen) te stimuleren en te bevorderen om de (re-)integratie van kansengroepen op de arbeidsmarkt via uitzendarbeid verder te structureren.

De samenwerking wordt in 2003 uitgediept.
Na een evaluatie van het bestaande akkoord werd de noodzaak aangevoeld om op een aantal punten de samenwerking verder uit te diepen. De kerndoelstelling hierbij is het optimaliseren van de tewerkstellingskansen van de kansengroepen in functie van hun duurzame en volwaardige tewerkstelling, d.w.z. een tewerkstelling binnen het normaal economisch circuit onder een volwaardig sociaal zekerheidsstatuut die een hefboom is naar een duurzame integratie op de arbeidsmarkt


- Aldus engageren beide organisaties zich om hun respectievelijke leden te sensibiliseren en te stimuleren om op het terrein (verder) te gaan samenwerken. Uitgaand van de specifieke eigenheid van elke partner moet de bundeling van de knowhow en expertise op het werkveld leiden tot het vergroten en verbeteren van de arbeidskansen van de kansengroepen. Deze samenwerking kan zich op diverse vlakken situeren: bv. rond de toeleiding van werkzoekenden, rond de bestaande knelpuntvacatures, rond de uitwisseling van functie- en jobprofielen, rond mobiliteit, &

- Daarnaast moet een continue dialoog tussen beide organisaties leiden tot het detecteren en uitwisselen van signalen vanuit het werkveld, die omgezet kunnen worden in beleidsvoorbereidende informatie en eventueel kunnen bijdragen tot een efficiëntere inzet van de bestaande instrumenten en regelgeving.

Voor verdere informatie :

Marleen Velleman, coördinator SLN, Koningin Elisabethlaan 49, 9000 Gent
tel: 09/220.84.31 fax: 09/220.81.73, sln@skynet.be

Herwig Muyldermans, algemeen directeur Federgon, Helihavenlaan 21 b3,

1000 Brussel,
Tel: 02/203 38 03, fax: 02/203 42 68, info@federgon.be

URL: http://www.federgon.be