Ingezonden persbericht

Goud voor nieuwe opleiding steigerbouw

ZOETERMEER, 20030306 -- Onlangs werden aan de vier leerling-werknemers R.P. Gruben, R.J.S. Mahindre Sing, J.A.M. Peperkamp en B. Wismeijer het diploma BBL 2 (Beroeps Begeleidende Leerweg) uitgereikt. Als de eersten van een nieuwe lichting ontvingen de trotse steigerbouwers een vergulde hamer uitgereikt uit handen van Nico van Ruitenburg, voorzitter van de commissie Scholing en Onderwijs van de VSB en bestuurslid van de sectie Steigerbedrijven.

De vier studeerde af in het vak steigerbouwer. De nieuwe opleiding is onder auspicien van de VSB ontwikkeld door Bouwradius en wordt door verschillende opleidingsinstanties zoals de Regionale Opleidings Centra en de SSPB Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw gegeven. De opleiding is nu alleen nog in Dordrecht te volgen. De theorie wordt verzorgd door het ROC Da Vinci College in Dordrecht. Praktische werkervaring wordt opgedaan als werknemer van de SSPB of als werknemer van een VSB-bedrijf. Uitbreiding met meerdere ROC's wordt overwogen bij voldoende belangstelling.

Samen met Bouwradius werd deze nieuwe opleiding gepromoot met een landelijke actie 'Steigerbouw High Energy'. Dat het vak van steigerbouwer inmiddels zeer serieus genomen wordt mag blijken uit het feit dat de steigerbouwwedstrijden tijdens de onlangs gehouden Bouwbeurs in Utrecht zich in een grote belangstelling mocht verheugen. Dit is ook af te leiden uit de inhoud van de opleiding. Naast de verschillende steigersystemen wordt er aandacht besteedt aan veiligheid, transport, speciale- en ondersteuningsconstructies, toegepaste wiskunde, natuurkunde en mechanica aangevuld met maatschappelijke en culturele vakken. De theorie wordt verzorgd door Henk Böhne, docent Bouwradius en het Da Vinci College. Onlangs was hij nog jurylid tijdens de wedstrijden om de Steigerbouw Trofee 2003 die de VSB tijdens de Bouwbeurs organiseerde.

Van de vier steigerbouwers zijn er twee in dienst van R&M Spreeuwenberg en twee bij het SSPB, welke laatste tijdens de 2 jarige opleiding werden gedetacheerd bij Rojo en Mobuco. Gedurende de opleiding ontvangen de leerlingen een beloning die ruim boven het minimum loon ligt. Al met al dus een voorbeeld van een goede samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Een leermeester of begeleidende vakkracht begeleidt de leerlingen in de praktijk in het leerbedrijf. Een docent of praktijkinstructeur van een ROC let op de juiste voortgang van de opleiding voor zowel de theorie als de beroepspraktijk. Er bestaan opleidingen voor Steigerbouwer-A, Steigerbouwer-B, voorman Steigerbouwer en Steigerinspecteur-A.

De VSB, Vereniging van steiger-, hoogwerk- en betonbekistingbedrijven telt zo'n 60 leden. Bij elkaar zijn zij goed voor 7.000 arbeidsplaatsen en een omzet van om en nabij de 450 miljoen euro per jaar. Alle leden voldoen aan de Waarborgregeling van de VSB.

Voor meer informatie: VSB 079 - 353 12 62, Bouwradius 079 - 368 58 48 of het SSPB 078 - 654 81 82.



Ingezonden persbericht