Vereniging Nederlandse Gemeenten


---

Remkes positief over VNG-pleidooi bestuurlijke boete (06/03/03)

Minister Remkes heeft zich vanmiddag positief uitgelaten over de mogelijkheid om gemeenten de bevoegdheid te geven boetes te innen bij kleine overtredingen. De VNG wil de opbrengsten van de boetes ten goede laten komen aan de gemeenten, die daarmee kunnen investeren in de handhaving. De minister kreeg vandaag de brochure 'Bestuurlijke handhaving versterkt! - VNG-pleidooi voor invoering van de bestuurlijke boete' overhandigd door VNG-voorzitter Deetman.

In de brochure roept de VNG het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer op om gemeenten de bevoegdheid te geven boetes te innen bij kleine overtredingen in de publieke ruimte. Gemeenten moeten overtredingen in de publieke ruimte nu vaak noodgedwongen gedogen, omdat ze voor de handhaving afhankelijk zijn van de politie en het openbaar ministerie, die hiervoor beperkte capaciteit beschikbaar hebben.

De bestuurlijke boete stelt gemeenten in staat om op te treden tegen kleine overtredingen, wat de leefbaarheid en de veiligheid in de gemeenten ten goede komt. Het instrument kan naar de mening van de VNG onder meer worden ingezet bij verkeershandhaving, handhaving van bouw- en milieuregelgeving en handhaving van regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening. De politie blijft onverminderd bevoegd. Daarom pleit de VNG ook voor versterking van de politie.

In de brochure die vanmiddag is aangeboden, licht de VNG het instrument bestuurlijke boete toe als middel voor de handhaving en worden voorstellen gedaan voor de toepassing daarvan. Ter illustratie geven vier gemeenten aan waarom zij de invoering van de bestuurlijke boete noodzakelijk achten. 'Wanneer gemeenten de beschikking krijgen over de bestuurlijke boete, slaan we een heleboel vliegen in één klap', meldde Deetman, VNG-voorzitter en burgemeester van Den Haag, in zijn speech. 'In het publieke domein zouden we forse maatregelen kunnen nemen om zaken als kleine criminaliteit en verkeersonveiligheid aan te pakken. De burger heeft nu vaak een onveilig gevoel op straat en heeft het idee dat de overheid het werk niet goed doet.'

Minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties Remkes erkende dat de bestuurlijke boete een meerwaarde heeft ten opzichte van de middelen die gemeenten nu voor de handhaving beschikbaar hebben. 'Je ziet de problemen iedere dag op straat. Versterking van de bestuurlijke handhaving blijft een belangrijk thema.' De minister wees erop dat de financiering en de bevoegdhedenverdeling tussen de politie en gemeentelijke handhavers onderwerpen zijn voor verder overleg, dat wat hem betreft gevoerd kan worden.

Remkes verwees voor toezeggingen naar een nieuw kabinet. In het Strategisch akkoord en in het veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving' heeft de bestuurlijke boete een plaats gekregen en ook in de Tweede Kamer blijkt brede steun voor het instrument te bestaan. Op de ministeries van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie is inmiddels een werkgroep actief, die mogelijke pilots beziet om de bestuurlijke boete in te voeren bij de handhaving van milieuregelgeving en brandveiligheid. Minister Remkes wees er echter op dat ook voor pilots al wetswijziging noodzakelijk is.