GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 6 maart 2003 19:11
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks wil opheldering over nieuwe spoortransporten ammoniak

( 6 maart 2003)

GroenLinks kamerlid Wijnand Duyvendak wil van de minister van VROM opheldering over het nieuws uit het Milieudefensie Magazine van maart 2003, over nieuwe grootschalige ammoniak transporten over het spoor vanuit Rotterdam. Het bedrijf Microchemie zou op basis van een oude ongebruikte vergunning 100.000 ton van het levensgevaarlijke ammoniak over het spoor willen vervoeren naar buitenlandse bestemmingen, dus waarschijnlijk via Venlo en Roosendaal. Deze hoeveelheid is bijvoorbeeld veel meer dan de huidige chloortransporten.

Op dit moment onderzoekt minister Camp juist hoe emplacementen als Venlo veiliger gemaakt kunnen worden en hoe gevaarlijke transporten kunnen worden afgebouwd.

Duyvendak heeft via de commissie VROM opheldering gevraagd over dit bericht (zie onder). Als de informatie uit het artikel klopt zal Duyvendak eisen dat er met spoed regelgeving komt om dit nieuwe gevaarlijke transport te voorkomen.

Wijnand Duyvendak
GroenLinks


---


---
Den Haag, 6 maart 2003

Vaste Kamercommissie VROM
Dhr. M. van de Leede
Griffier

Geachte heer van de Leede,

In het Milieudefensie Magazine van maart 2003 staat een artikel over het bedrijf Microchemie dat binnenkort zal starten met de invoer van ammoniak via de Rotterdamse haven, voor transport naar diverse Europese bestemmingen. Het bedrijf zou daarbij gebruik kunnen maken van de oude vergunning van Kemira, die ruimte biedt voor de overslag van 260.000 ton ammoniak. Het bedrijf zou van plan zijn om jaarlijks 100.000 ton ammoniak via het spoor te vervoeren naar het buitenland. Volgens het artikel is er juridisch tegen dit transport niet te ondernemen.

Ik stel voor de minister van VROM te vragen schriftelijk te reageren op de vraag of de strekking van dit artikel klopt, en wat dit betekent voor veiligheid langs het spoor, waaronder de spooremplacementen Venlo en Roosendaal.

Met vriendelijke groet,

Wijnand Duyvendak
GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -