Wereld Natuur Fonds Nederland

Objecten van Prins Bernhard, Kane en Corneille gewild bij veiling

06 maart 2003

Halverwege de WNF-veiling voor het koraal begint zich af te tekenen welke eigendommen en arrangementen gewild zijn. Ruim 100 musici, sporters, TV-persoonlijkheden, kunstenaars en andere bekende Nederlanders stelden een persoonlijk voorwerp, arrangement of ontmoeting ter beschikking om te veilen ten behoeve van het koraal. De WNF-veiling voor het koraal is onderdeel van de op 20 februari gestarte campagne Geef het koraal weer kleur. Met de opbrengst van de veiling zal het Wereld Natuur Fonds betere bescherming van koraalriffen realiseren. Het Wereld Natuur Fonds wil met deze campagne en de veiling de aandacht vestigen op de bedreigingen waar koraalriffen wereldwijd mee kampen en het belang van het koraal voor mens en natuur. Iedereen kan nog tot en met 19 maart bieden op alle veilingstukken. Topobject is tot nu toe het zelfgemaakte schilderij van Prins Bernhard. Hierop is een bod uitgebracht van 9000. Op het door Dinand van Kane tijdens Parkpop gedragen T-shirt is 680 geboden. Het judopak waarin Mark Huizinga Europees Kampioen werd staat op 710. En op een zeefdruk van Corneille is 800 geboden. Maar ook de arrangementen zijn in trek. Op een dag op stap met Lucille Werner, met als hoogtepunt snorkelen tussen de haaien, is 1000 geboden. 1000 is ook het hoogste bod tot nu toe op een figurantenrol in Baantjer, aangeboden door Sergi-Henri Valcke. En op een masterclass zingen van Mathilde Santing is een bod van 900 uitgebracht.

Bedreigingen koraal

Koraalriffen staan wereldwijd onder grote druk. 27s al verloren gegaan als gevolg van klimaatverandering, verkeerde vistechnieken en vervuiling. Als de ontwikkelingen in dit tempo doorgaan zal dit binnen 30 jaar oplopen tot 60àKoraalriffen zijn van levensbelang voor mens en dier omdat koraalriffen voorzien in voedsel, inkomen en veiligheid. Koraalriffen barsten van het leven en voorzien daardoor zowel mens en dier van voedsel. Koraalriffen voorzien mensen van inkomen uit de visserij en het toerisme. En koraalriffen zorgen voor veiligheid omdat ze dienst doen als natuurlijke kustbeschermers, omdat ze van grote waarde zijn voor de ontwikkeling van medicijnen en omdat allerlei zeedieren beschutting zoeken op het rif, bijvoorbeeld om zich er voort te planten.

WNF-veiling voor het koraal

Tot en met 19 maart 2003 kan iederdeen via www.wnf.nl ook bieden op bijvoorbeeld de duikflippers van Marco Borsato, een bokshandschoen en boksles van Arnold Vanderlyde, de voetbalschoenen van Ruud Gullit, een akoestische gitaar van BZN, VIP-kaarten voor een concert en een etentje met André Rieu, een kleurrijke avondjurk van Ronald Kolk, een bril van Jacques dAncona, het badpak van Edith van Dijk, een fotosessie met Joop van Tellingen, een mantelpakje van Mylene de la Haye en nog veel meer. Nog steeds worden nieuwe eigendommen en arrangementen toegevoegd aan de veilingsite. Deze week bijvoorbeeld de gitaar van Twarres, een kijkje achter de schermen bij Studio Sport aangeboden door Toine van Peperstraten en een figurantenrol in de nieuwe serie van Baantjer, aangeboden door Sergi Henri Valcke.

Alle bekende Nederlanders die meedoen aan deze veiling onderschrijven het belang van betere bescherming van koraalriffen wereldwijd. André Rieu: de natuur, evenals muziek, behoort tot het mooie wat de wereld ons te bieden heeft. De koraalriffen geven ons bescherming, ontspanning, inspiratie, nieuw leven en een kleurige

toekomst. Laat dit niet verloren gaan! Mylene de la Haye: Ik ben tijdens het duiken overweldigd geraakt door de schoonheid onder water en het zou echt eeuwig jammer zijn als de oceanen hun kleur verloren hebben als mijn kinderen de leeftijd bereiken dat ze met hun moeder onder water durven.

Betere bescherming koraalriffen

Het Wereld Natuur Fonds vraagt het Nederlandse publiek en de overheid via de campagne Geef het koraal weer kleur om hulp om koraalriffen wereldwijd beter te kunnen beschermen. Hulp die dringend nodig is om te voorkomen dat meer van deze natuurgebieden verloren gaan. Met de opbrengst van de veiling zal het Wereld Natuur Fonds ondermeer lokale vissers helpen om te schakelen naar duurzame visserij, vervuiling terugdringen, pleiten voor het instellen van veel meer beschermde zeegebieden bij overheden en hulp bieden bij het realiseren van goede bescherming en beheer van beschermde zeegebieden.