Gemeente Amersfoort

Inburgering op maat voor jonge Antillianen.

datum: 6 maart 2003

De stichting Nieuwkomers en Vluchtelingen Amersfoort (NVA) heeft op verzoek van de gemeente een plan opgesteld om extra begeleiding te bieden aan jonge Antillianen.
Antillianen krijgen vrijstelling van een deel van het inburgeringstraject, op basis van hun kennis van de Nederlandse taal of omdat ze een bepaalde opleiding hebben. Hierdoor missen ze voldoende kennis van de Nederlandse samenleving. Het plan van de NVA omvat onder andere een maatwerk cursus Nederlands en beroepenoriëntatie, een specifiek aanbod maatschappijoriëntatie en een familiedag.

Jonge Antillianen komen meestal zonder voorbereiding naar Nederland. Zij trekken in bij familieleden die ze nauwelijks kennen en krijgen te maken met culturele verschillen. Bovendien ontbreekt een passend aanbod van kennis over de Nederlandse samenleving. Voorkomen moet worden dat hierdoor problemen ontstaan, zoals sociaal isolement of werkloosheid. Antillianen komen juist naar Nederland met de verwachting hier een succesvol bestaan op te bouwen. De gemeente Amersfoort wil daarom voor deze Antillianen een inburgeringstraject op maat aanbieden. Hiervoor heeft de gemeente 60.000 euro subsidie ontvangen van het rijk.

Het aanbod
Om ervoor te zorgen dat alle nieuwkomers goed worden opgevangen is het volgende aanbod ontwikkeld:
· eens in de 2 à 3 weken een begeleidingsgesprek met een medewerker van de NVA;
· informatieve bijeenkomsten, met als nevendoel het leggen van contacten onderling;
· lessen maatschappijoriëntatie, ontwikkeld en uitgevoerd door het Regionaal Opleidings Centrum (ROC);
· specifieke cursus Nederlands en beroepenoriëntatie, ontwikkeld en uitgevoerd door het ROC.

Jongeren die vanaf september 1998 in Nederland zijn, worden uitgenodigd om een analyse te laten maken van hun huidige situatie. Op basis hiervan kunnen begeleidingsgesprekken worden gegeven. Ook opent de NVA een dagelijks spreekuur waar informatieve vragen worden beantwoord.

Familiedag
De NVA organiseert op 12 april aanstaande in de Observant een familiedag voor alle Antillianen die in Amersfoort wonen en verschillende instellingen, zoals het Centrum voor Werk en Inkomen. Deze dag staat in het teken van ontmoeting tussen de twee culturen. De Antilliaanse jongeren worden op die dag ook geïnformeerd over de nieuwe aanpak van de NVA.