Het Koninklijk Huis

07/03/03 Koningin bij Wageningse erepromotie Richard Leakey

Hare Majesteit de Koningin woont vrijdag 7 maart 2003 in de Johannes de Doperkerk te Wageningen tijdens de vijfentachtigste dies natalis van Wageningen Universiteit de erepromotie bij van de Keniaanse paleo-antropoloog en natuurbeschermer dr. Richard E.F. Leakey. Leakey draagt al gedurende vele jaren actief zijn inzichten uit over het natuurbeheer in Kenia, Afrika, en de wereld in het algemeen. Hij doet dit als wetenschapper, activist en politicus. Als wetenschapper heeft hij mede de basis gelegd voor inzicht in veranderingen in de fauna, inclusief de evolutie van de mens. Door zijn opgravingen en als onderzoeksleider heeft hij bijgedragen aan een beter begrip van de rol van de mens in vegetatieveranderingen, en de dynamiek die ten grondslag ligt aan biodiversiteit.

Richard Leakey speelde een grote rol als natuurbeschermer, onder meer als directeur van de Kenya Wildlife Service, waarbij hij zich in de praktijk nadrukkelijk liet leiden door zijn wetenschappelijke inzichten. Hij baseerde zijn activiteiten niet op politiek correcte geluiden maar op meetbare feiten. Onder zijn leiding heeft de Kenya Wildlife Service de parken en beschermde gebieden in Kenia actief beschermd. Daardoor is de kans op het uitsterven van soorten aanzienlijk gedaald, en is de economische basis voor een duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen verstevigd. De Wageningse hoogleraar Natuurbeheer prof.dr. Herbert Prins zal bij de erepromotie optreden als promotor.

Naast Leakey ontvangen twee andere wetenschappers een eredoctoraat. Prof.dr. W.C. Willet krijgt een eredoctoraat voor zijn baanbrekend onderzoek op het terrein van voeding en gezondheid en prof.dr. R. McNeill Alexander voor zijn inspirerende activiteiten op het terrein van de biomechanica.