Ingezonden persbericht


Agenda Universiteit van Amsterdam

Het ontstaan van de katholieke zuil
vrijdag 7 maart 14.00 uur
Promotie Geschiedenis
Aan de hand van de steden Roermond en Helmond beschrijft Hans Verhage de veranderende relatie tussen de katholieke kerk en de maatschappij tijdens de negentiende en het begin van de twintigste eeuw. In deze periode vroeg de opkomst van de moderne samenleving, en de Nederlandse staat en de natie telkens om aanpassing van de kant van de kerk. In dit voortdurende aanpassingsproces ontdekte Verhage een patroon dat een nieuw licht werpt op het ontstaan van de katholieke zuil, op de opkomst van het ultramontanisme en op de natievorming in Zuid-Nederland. Een strategiewijziging van de kerk op lokaal niveau schiep de voorwaarden voor de latere verzuiling op nationaal niveau. De hoge clerus in Roermond zag als eerste in dat men de scheiding tussen kerk en wereld moest accepteren, om vervolgens de grenzen van de wereld in het voordeel van de kerk te laten opschuiven.

J.H. Verhage: Katholieken, kerk en wereld. Roermond en Helmond in de lange negentiende eeuw. Promotor is prof. dr. J.C.H. Blom.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929.