Rijksuniversiteit Groningen

Aletta Jacobs Lezing

Zwart en wit feminisme

De 22e Aletta Jacobs Lezing is gewijd aan de verhouding tussen feminisme en multiculturalisme. Hun onderlinge verhouding is alleszins actueel en allerminst onproblematisch. De multiculturele samenleving staat nogal onder druk en de voorbeelden ontleent men dan dikwijls aan genderverhoudingen. Het debat over burka, chador en niqaab laaide recentelijk weer eens flink op, maar speelt al veel langer en maakt deel uit van een bredere discussie over macht, onderdrukking en emancipatie.

Prof.dr. Gloria Wekker plaatst ter gelegenheid van de Aletta Jacobs Lezing 2003 dit thema in perspectief. Ze doet dat vanuit een bredere analyse van de bijdragen die zwarte, migranten- en vluchtelingen (zmv-) vrouwen in de loop van de afgelopen drie decennia ontwikkeld hebben over de multiculturele Nederlandse samenleving en in welk krachtenveld dat gebeurde. Kwam dat gedachtegoed overeen of botste dat met dominante opinies, zoals aanwezig in de witte feministische beweging en in andere, spraakmakende politieke en intellectuele kringen? De titel van haar lezing is 'Van Mathilde Blank naar Ayaan Hirsi Ali; zwarte, migranten - en vluchtelingen (zmv-) vrouwen en de multiculturele Nederlandse samenleving'. Het co-referaat bij de voordracht van Gloria Wekker wordt uitgesproken door drs. Farah Karimi. Karimi plaatst vanuit haar persoonlijke geschiedenis enkele kanttekeningen bij het betoog van Wekker.

Prof. dr. Gloria Wekker is directeur van GEM, het expertisecentrum voor Gender, Etnicity en Multiculturality. Zij studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1992 aan de University of California in Los Angeles. Drs. Farah Karimi is lid van de Tweede Kamer sinds 1998. Zij werd geboren in Iran, is politiek vluchtelinge en woont sinds 1989 in Nederland. Zij studeerde oa. aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Datum en tijd

vrijdag 7 maart 2003, 20.00 uur

Sprekers

prof.dr. Gloria Wekker en drs. Farah Karimi

Titel

Zwart en wit feminisme

Lezing

Aletta Jacobs lezing 2003

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. 050 363 5460, www.rug.nl/studium