Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit, nr 010, 26 februari 2003

Wageningse Ondernemersprijs voor gangmaker van Notox B.V.

De stichting Wagenings Universiteits Fonds reikt op 7 maart tijdens de viering van de Dies Natalis van Wageningen Universiteit de Ondernemersprijs 2003 uit aan ir. J.C.M. van der Hoeven, algemeen directeur van Notox B.V. De ondernemer ontvangt de prijs vanwege zijn succesvolle bijdragen aan de oprichting, groei en vernieuwingen van Notox dat nu zo⤮n 220 personeelsleden kent en vestigingen in Zwitserland, de VS en Japan. De jury kent aan ir. M.R.J. Schuttelaar, directeur van adviesbureau Schuttelaar & Partners, een eervolle vermelding toe.

Notox B.V. is een geslaagd voorbeeld van de vertaling van fundamentele Wageningse wetenschap naar commerciële activiteiten uiteenlopend van eco-toxicologisch onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor de behandeling van kanker en recent ook aids. Binnen Wageningen Universiteit werkt het bedrijf samen met het Laboratorium voor Toxicologie en andere laboratoria.

Jan van der Hoeven (1954) richtte in 1983 samen met de onderzoekers dr. N.J.A. Noorduyn en dr.ir. F.M.H. Debets Notox B.V. op. De jonge onderneming concentreerde zich aanvankelijk op eco-toxicologisch onderzoek vanwege de wet milieugevaarlijke stoffen. Dit was in 1981 op grond van Europese richtlijnen noodzakelijk geworden voor de toelating van nieuwe industriële chemicaliën. Na een groei in circa vijf jaar naar 45 medewerkers werd het bedrijf in 1988 onderdeel van de Zwitserse RCC-groep. Vijf jaar later ging het bedrijf onder leiding van ir. Van der Hoeven verder als een geheel onafhankelijk Nederlands bedrijf.

Inmiddels heeft Notox zich ontwikkeld tot een bedrijf dat een totaalpakket aanbiedt van milieu- en veiligheidsonderzoek voor de nationale en internationale registratie van industriële chemicaliën, agro-chemicaliën en geneesmiddelen. Het bedrijf ontwikkelt zelf verschillende testen en geniet erkenning als een belangrijke onderneming die gebruikmaakt van de nieuwste ontwikkelingen van verschillende Wageningse wetenschapsgebieden. Het bedrijf weet zo nieuwe markten te veroveren. Maatschappelijk zeer relevant zijn de ontwikkelingen in het in vitro onderzoek, waardoor het mogelijk wordt testen op de markt te zetten die het gebruik van dierproeven sterk kunnen terugdringen. Van der Hoeven studeerde in 1978 af in Milieuhygiëne aan de toenmalige Landbouw Hogeschool.

De jury kent een eervolle vermelding toe aan ir. M.R.J. Schuttelaar (1953) vanwege de voorbeeldwerking die van zijn aanpak uitgaat voor andere Wageningse ingenieurs. Het Haagse Schuttelaar & Partners, adviesbureau voor maatschappelijke communicatie B.V., gestart in 1995, combineert vakkennis op werkvelden als voeding en gezondheid, landbouw en milieu met maatschappelijk inzicht en een gedegen kennis van praktijk en strategie van communicatie. Het bureau telt inmiddels 35 werknemers. Marc Schuttelaar studeerde in 1980 af aan de Landbouw Hogeschool in de richting Voeding van de mens.

De stichting Wagenings Universiteit Fonds wil de bloei van Wageningen Universiteit bevorderen. Daartoe wordt eens in de vier jaar de ondernemersprijs uitgereikt. Andere prijzen zijn de Onderzoekersprijs, de Leermeesterprijs, de Persprijs de C.T. de Wit scriptieprijzen en de Prof. H.C. van der Plas Award. Het fonds is voor haar activiteiten geheel afhankelijk van giften van particulieren en bedrijfsleven.