Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Start Internationale Vrouwendag

27.02.2003 11:10


- Het Grote Geluk van Europese en Afrikaanse vrouwen verfilmd -
Wereldpremière van de documentaire 'Het Grote Geluk' op vrijdag 7 maart a.s. in het KIT Tropentheater (Kleine Zaal), Linnaeusstraat 2, Amsterdam. De aanvang is om 19.00 uur. Toegang 6,-.

De start van Internationale Vrouwendag vindt plaats op vrijdag 7 maart a.s. in het KIT Tropentheater in Amsterdam met de wereldpremière van de documentaire Het Grote Geluk. De documentaire schetst de verhalen van vrouwen en hun keuzes in Nederland, Spanje, Marokko, Mali en Zuid-Afrika. Het Grote Geluk is een productie van IdtV-DITS voor de Humanistische Omroep op initiatief van de NCDO. De documentaire is onderdeel van de NCDO campagne Recht op Gezondheid. In 2003 wordt de nadruk tijdens deze campagne gelegd op de rechten van vrouwen.

Na afloop van de documentaire is er een interview met de filmmaakster en gelegenheid tot het stellen van vragen.
Na een korte pauze gaat het programma verder met een debat over de vraag hoe het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen uit de Arabische wereld ondersteund kan worden. Wat is het beleid hierin van de Nederlandse overheid en wat voor projecten worden er ondersteund door ontwikkelingsorganisaties? Wat zijn daarbij de voetangels en klemmen, welke dilemma's stemmen tot overdenking? Hoe staat het eigenlijk met het recht op zelfbeschikking voor islamitische migranten in Nederland? Tenslotte: kunnen we vast een agenda bepalen voor de Nederlandse bijdrage aan de Vrouwenconferentie in 2004, de zogenaamde 'Cairo Plus'? Aan de discussie wordt deelgenomen door de kamerleden Chadija Arib en Godelieve van Heeteren (PvdA), Lousewies van der Laan (D'66), mevr. H. Mingoen (Ministerie van Buitenlandse Zaken), Shamsa Hassan Saïd (World Population Foundation) en door Sylvia Borren (directeur Novib). De gespreksleiding is in handen van Sandra Rottenberg.

In de documentaire Het Grote Geluk staat het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen centraal. Kiezen voor kinderen is hierbij een terugkerend thema. Het lijkt namelijk zo vanzelfsprekend: vijf of een, drie of geen, nu of later, maar hoe vrij zijn vrouwen werkelijk in hun keuzes? Zo lijkt het alsof met de verworven welvaart in het Westen, onze vrijheid groter is dan ooit: in leven, liefde, werk en de keuzes die we daarbij maken. Maar voortplantingsdrift is maar moeilijk te sturen. Opeens is daar het instinct, maar dat mag de geplande carrière of wereldreis niet dwarsbomen. Soms worden zwangerschappen zo lang uitgesteld dat zelf IVF geen uitkomst meer biedt. Dilemmas waar vrouwen in andere delen van de wereld vaak niet eens aan toekomen. Want daar hebben de regels van religie, familie en cultuur nog altijd meer gewicht dan de individuele keuze. Kinderen zijn dan geen voorrecht, maar het lot van vrouwen. Tijdens de VN-bevolkingsconferentie in Caïro 1994 werd gesteld dat met opleiding, werk en vrijheid van keuze het kindertal per vrouw vanzelf zal dalen. Maar kan deze gedachte doordringen tot in alle slaapkamers? En zijn vrouwen in het Westen werkelijk zo vrij als zij denken?

IdtV-DITS-regisseur Lisanne Faddegon neemt het publiek mee op een reis van Noord naar Zuid. Langs oude, jonge, zieke, verliezende en winnende moeders in Nederland, Spanje, Marokko, Mali en Zuid-Afrika. Wat zijn hun dilemmas? Welke keuzes maken zij?

De documentaire is financieel mede mogelijk gemaakt door de Humanistische Omroep, Unicef, Simavi, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Novib, NCDO, Hivos.

De Humanistische Omroep vertoont Het Grote Geluk in de zomer van 2003 op Nederland 1.

Postbus 94020
1090 GA Amsterdam
T: + 31 (0) 20 568 8755
F: + 31 (0) 20 568 8787
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Mauritskade 63
(hoofdingang KIT)
1092 AD Amsterdam