Universiteit van Utrecht

>

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Sociale Wetenschappen

3 maart 2003

Democratie in Latijns-Amerika onder druk
Ondanks een transitie naar democratie en verschillende politiehervormingen in veel Latijns-Amerikaanse landen, zijn velen nog ver verwijderd van democratie. Extreme vormen van geweld en criminaliteit zijn aan de orde van de dag en autoritaire alternatieven voor handhaving van de orde winnen steeds meer steun. Dat concludeert drs. Marie-Louise Glebbeek na onderzoek naar de politiepraktijk in Guatemala. Doordat politie en overheid er niet slagen een gevoel van orde en veiligheid te bieden, wordt die rol steeds vaker overgenomen door privé bewakingsdiensten, het leger en burgers zelf. Glebbeek promoveert op 7 maart 2003 aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Transities van autoritair naar democratisch bestuur in Latijns-Amerika zijn veelal gekenmerkt door een toename in geweld, misdaad en onveiligheid. Democratiseringsprocessen hebben in veel landen gezorgd voor het ontstaan van nieuwe geweldsvormen. Marie-Louise Glebbeek brengt met haar onderzoek naar de hervorming van de politiemacht in Guatemala verschillende samenhangende processen in kaart, die gelden voor een groot deel van Latijns-Amerika.

Tekortkomingen politieorganisaties
In het proces van democratisering en wederopbouw werden de tekortkomingen van de bestaande politieorganisaties duidelijk. Zij waren veelal geheel of gedeeltelijk onderdeel van de staatsterreur onder militaire of autoritaire regimes. Onder grote druk van nationale en internationale actoren zagen veel overheden zich genoodzaakt de politiemachten te hervormen en te demilitariseren. Maar wegens gebrek aan nieuwe (democratische) vormen van misdaadbestrijding en ordehandhaving is dit weinig succesvol gebleken. Eén van de belangrijkste conclusies van de promovenda is dan ook dat het monopolie van geweld, dat normaal gesproken ligt bij overheid cq. politie, afbrokkelt.

Recht in eigen hand
Als reactie op een zwak rechtssysteem, een niet optimaal functionerende politie en de toenemende misdaad, zetten veel overheden het leger weer in om orde te handhaven. De welgestelde laag van de samenleving die zich geconfronteerd ziet met een nieuwe geweldsgolf huurt vaak privé bewaking in. Burgers die zich dit niet kunnen permitteren vormen regelmatig burgerpreventie- of burgerbeveiligingsgroepen. In enkele extreme gevallen
-maar niet uitzonderlijk- nemen zij het recht in eigen handen, door vermoedelijke criminelen op vaak gewelddadige wijze om het leven te brengen.

Volgens Glebbeek is deze demonopolisering of democratisering van geweld één van de meest serieuze bedreigingen van wederopbouw en democratie in het gebied.

Vrijdag 7 maart 2003 om 14.30 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promotie: 'In the Crossfire of Democracy. Police Reform and Police Practice in Post-Civil War Guatemala'
Drs. M. Glebbeek, faculteit Sociale Wetenschappen

Voorlichter Roy Meijer (030) 253 3705