Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 4 maart 2003

Bas Princen
Slow hunting / Pure pleasure seeker

tentoonstelling

Van 7 maart tot 16 april in de Bovenzaal van het NAi

Van 7 maart tot 16 april zijn in de bovenzaal van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) foto's te zien van Bas Princen, fotograaf en ontwerper van publieke ruimte. In de afgelopen vier jaar is Princen bezig geweest met een project waarin hij niets heeft ontworpen, maar het fenomeen 'spontane ingebruikname' van het landschap heeft bestudeerd. Hij fotografeert mensen die hun vrije tijd doorbrengen in 'vergeten' functionele ruimten zoals vuilnisbelten, militaire oefenterreinen en opgravingsplekken. Zijn foto's laten de kwaliteiten van het landschap zien, bekeken door de bril van de gebruiker die het landschap nodig heeft voor zijn of haar vrije tijdsbesteding. Op deze manier wordt er een nieuwe functie aan het landschap toegedicht.

landschap Het landschap is een structuur waar steeds opnieuw ingrepen plaatsvinden om het aan te passen aan veranderende eisen. Sommigen zijn van mening dat het Nederlandse landschap door deze onophoudelijke ontwikkeling zijn uitgesproken karakter verliest. Wat Princen fascineert is dat hij door de ogen van de gebruiker ogenschijnlijk onzichtbare kwaliteiten in het landschap kan lezen.

restruimte Vaak blijft bij ingrepen in het landschap een restant ruimte bestaan waarvoor geen onmiddellijke bestemming is. Deze ruimten die een tijdje 'in de wachtkamer' staan, omdat ze hun specifieke functie hebben verloren of nog moeten krijgen, worden vaak tijdelijk gebruikt. Mensen nemen dit landschap in met hun specialistische vrijetijdsbesteding. Met terreinwagens, paragliders en (foto)camera's wordt de ruimte ontdekt en getransformeerd.

over Princen Bas Princen studeerde in 1998 cum laude af aan de Design Academie in Eindhoven, waarna hij in 2002 Het Berlage Instituut (postacademisch architectuur) afrondde.

---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot het team Marketing en Communicatie van het NAi (Edwin Pelser en Astrid Karbaat), tel 010-4401235/260, fax 010-4366975, e-mail: press@nai.nl.
---

NAi

Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - e-mail

veranderd: dinsdag, 4 maart 2003