Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Campagne De Uitdaging voor Nederland in Friesland

6 maart 2003

Gehandicaptencampagne m.m.v. Foppe de Haan, Edwin Evers, Patricia Paay, Adam Curry e.a.

Vrijdag 1 maart is de landelijke campagne 'De Uitdaging voor Nederland' in Leeuwarden. De Uitdaging voor Nederlandis bedoeld om de beeldvorming over mensen met een handicap of chronische ziekte te verbeteren. Ontmoetingen tussen mensen met en zonder handicap of ziekte staan centraal. In de komende weken vinden daarom vele ontmoetingen plaats. Zo presenteert Radio 538 dj Edwin Evers zijn programma samen met een Jos Oerlemans, een dove U2 fan en bezoekt Youri Mulder voor Vak M de wedstrijd PSV-Ajax samen met Harry Kuppe, een blinde PSV-supporter. Patricia Paay en Adam Curry krijgen de verstandelijk gehandicapte Petra Tanis te logeren.

Voetbalwedstrijd SC-Heerenveen ontmoet gehandicaptenteam In Friesland neemt SC Heerenveen de uitdaging aan om samen met een gehandicaptenteam te trainen en te voetballen. De ontmoeting tussen SC Heerenveen en het G-team begint vrijdag om 10.30 uur met een één op één training van de profs voor de G-spelers. Om 10.45 uur wordt er dan een wedstrijd van twee keer een kwartier gespeeld tussen twee gemengde teams van profs en G-spelers. SC Heerenveentrainer Foppe de Haan treedt op als scheidsrechter. Na de wedstrijd is er om 11.30 uur een ontmoetingscafé in het spelershome van de club. Gehandicapte en professionele voetballers krijgen dan alle tijd om met elkaar te filosoferen over de voetballerij.

Promotieteams op straat
Vanaf half elf trekken promotieteams van gehandicapten en niet gehandicapten de binnenstad van Leeuwarden in om folders en ballonnen uit te delen en om mensen te ontmoeten en te vertellen over de campagne De Uitdaging voor Nederland. Gedurende de hele dag zal Leeuwarden groen zien van De Uitdaging.

Ontmoetingscafé in Leeuwarden met onder andere Foppe de Haan Om 15.00 uur begint in het Haersma Huys in Leeuwarden (Tweebaksmarkt 49) het Ontmoetingscafé. De presentatie is in handen van Rocky Tuhuteru. Het publiek krijgt een exclusieve voorpremière van een aantal nieuwe televisiespots te zien, onder andere van de verstandelijk gehandicapte Petra Tanis die bij de Patricia Paay en Adam Curry gaat logeren. Dan volgen allerlei spraakmakende ontmoetingen. Foppe de Haan ontmoet gehandicapte voetbalfans en filosofeert met hen over de schoonheid van het voetbalspel, regionale politici gaan met gehandicapten in gesprek over de mogelijkheid tot ontmoeten in de provincie en de belemmeringen daarvoor. Daarnaast ontmoeten gehandicapte werknemers, werkgevers en politici elkaar om te praten over carrierékansen en hoe het er toegaat op de werkvloer.

Vorig jaar stond 'De Uitdaging voor Nederland' in het teken van 'bewustwording'. Dit jaar gaat het om 'ontmoetingen'. Mensen zonder handicap of chronische ziekte ontmoeten mensen die een ziekte of handicap hebben, en vice versa. Voor beide partijen een uitdaging. Aan de basis van iedere ontmoeting ligt een gemeenschappelijke interesse. Muziek, mode, of sport bijvoorbeeld. Bij een echte ontmoeting verdwijnen immers de vooroordelen om plaats te maken voor een gelijkwaardiger beeld van de ander. De ontmoetingen vinden plaats op radio en televisie, in dag- en weekbladen, en tijdens de campagnedagen die plaatsvond in Rotterdam (1 maart) en nog gaat plaatsvinden in Leeuwarden (7 maart), Utrecht (15 maart) en Enschede (21 maart).

De landelijke campagne
De landelijke multimediale campagne 'De Uitdaging voor Nederland' ging vorig jaar van start. Opdrachtgevers zijn de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en Vereniging Somma. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit jaar krijgt de campagne een vervolg. Gedurende de maand maart is 'De Uitdaging voor Nederland' te horen en te zien in spotjes op radio en televisie, in week- en dagbladen, op de website en tijdens vier campagnedagen door heel Nederland. Naast ontmoetingen met Edwin Evers en Youri Mulder zijn er ook ontmoetingen met Beau Erven van Dorens tijdens een uitzending van RTL Boulevard (6 maart) en met Johannes van Dam in het Parool (27 maart). Voor meer informatie over 'De Uitdaging voor Nederland' kunt u terecht op www.deuitdagingvoor.nl.