Socialistische Partij

12de congres

Turkse Studenten: "SP is de winnaar!"

De Stichting HÖB, een zelforganisatie voortgekomen uit een Turkse studentenvereniging, hield op 6 maart een debat over de thema's "Allochtonen in de provinciale politiek" en "Allochtone zelforganisaties als brug tussen overheid en burger". De enige partij die het debat (en het publiek) belangrijk genoeg vond om de lijsttrekker op te laten draven, was de SP.

Bij het eerste thema werd opgemerkt dat zo goed als alle allochtonen bij alle partijen op onverkiesbare plaatsen staan (hoewel dat bij de SP niet evident is; nummer 6 op de lijst is wel degelijk verkiesbaar). De deelnemers aan het debat spraken tegen dat er onwil is bij de partijen om allochtonen op de lijst te zetten. Probleem bij D'66 was bijvoorbeeld dat geen enkele allochtoon zich kandidaat heeft gesteld. De overige partijen gaven aan dat er in de eerste plaats op kwaliteit gelet wordt, en niet op de etnische achtergrond van de kandidaat. Sevilay Akkas van het CDA vertelde dat het CDA gericht 'andersgelovigen' benadert - met de nadruk op 'gelovigen'. Op een goede plek op de kandidatenlijst komen ze echter niet terecht. Vanuit de zaal kwam nog de oproep aan kiezers om door middel van voorkeurstemmen 'onverkiesbare' allochtonen toch de Staten in te helpen.

Het tweede thema leverde meer discussie op. Songül Akkaya van de PvdA betoogde dat de provincie aktief de zelforganisaties moet benaderen, daarbij vergetend dat het juist haar PvdA is die in de afgelopen jaren het provinciale beleid heeft uitgekleed en juist niet meer naar de basis toe wil; de basis moet maar naar de provincie komen. 'Vraaggestuurd' noemt de PvdA dat. In dezelfde trant betoogden de overige politici hoe belangrijk ze zelforganisaties vonden; pas na doorvragen gaven ze toe dat er altijd een selectie gemaakt zal worden. Het systeem van steunfunctie-instellingen die als extra schil tussen provincie en zelforganisaties zitten, werd door de zaal als onlogisch, maar niet slecht functionerend beschreven. Wel hadden de vertegenwoordigers van zelforganisaties grote moeite met de trage procedures. SP-lijsttrekker Mienk Graatsma kreeg uit de zaal bijval toen hij betoogde dat zelforganisaties niet moeten ophouden bij een ethnische grens. Uit de zaal klonk spontaan "Zo willen we dat ook! De huiswerkbegeleiding die wij als Turkse studenten aan Turkse kinderen geven, geven we ook aan autochtone kinderen met een achterstand." Het doel is immers SAMENleving.

Al bij binnenkomst in de zaal werd de bezoekers gevraagd een stembiljet in te vullen. Een procedure die halverwege de avond werd herhaald. Het verschil tussen beide uitslagen zou dan een indicatie geven van de overtuigingskracht en het gelijk van de partijen. Voor de meeste partijen liep dat uit op een verschil van 1 of 2 stemmen; alleen de SP wist gedurende de avond haar aanhang te verdubbelen. Vandaar dat de avond door het HÖB-bestuur werd afgesloten met de conclusie "de SP is de winnaar!"