Gemeente Weert

07-03-2003

Burgemeester en wethouders stellen gemeenteraad voor: Wijkaccommodatie Keent op Kerkplein

Aan het kerkplein in de wijk Keent zou op de plaats van de basisschool Keent (naast de kerk) een nieuwe multifunctionele wijkaccommodatie moeten worden gebouwd. Een nadere architectonische studie moet uitwijzen of dit gebeurt door (gedeeltelijke) handhaving van de basisschool Keent dan wel door realisering van nieuwbouw. Dat voorstel doet het Weerter college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad die daar 3 april a.s. een besluit over neemt.

Door alle betrokkenen wordt het tot stand brengen van een nieuwe multifunctionele wijkaccommodatie voor Keent van vitaal belang geacht. Het is een van de doelen voor het vergroten van de leefbaarheid in deze wijk. Onderzoek heeft intussen de haalbaarheid aangetoond van een dergelijke multifunctionele voorziening.

Smal en breed
De studie naar de haalbaarheid leverde 2 mogelijke realiseringsvarianten op: een 'smalle' en een 'brede' variant.

Bij de 'smalle' variant ligt de nadruk op de 'zwaardere welzijnsfuncties' zoals informatie en dienstverlening, waarbij ook de ontmoetings- en recreatie-activiteiten van de zelforganisaties in het gebouw worden ondergebracht. Het gaat dan vooral om het professionele welzijnswerk en om een beperkte functie voor ontmoeting en recreatie. Concreet: activiteiten die worden gecoördineerd door PUNT Welzijn zoals Vrouwentref, kinderactiviteiten, volwasseneneducatie, opvoedingsondersteuning en huiswerkbegeleiding. Onder de 'smalle' variant vallen verder activiteiten van de volksuniversiteit, de wijkraad, interculturele groeperingen en die van de stichting Centrum Caribe.

In de 'brede' variant van de nieuwe wijkaccommodatie wordt ook huisvesting geboden aan een scala van lichtere welzijnsactiviteiten in de sfeer van ontmoeting en recreatie. Te denken valt aan carnaval, een repetitie- en uitvoeringsruimte voor de harmonie, activiteiten van de Katholieke Bond van Ouderen, Zij Actief, de buurtverenigingen enz..

Verbouw of nieuwbouw
Op basis van de keuze voor een 'smalle' of 'brede' variant zijn er voor de nieuwe multifunctionele wijkaccommodatie 4 mogelijkheden bekeken.
Dat zijn:

* een smalle variant, nieuwbouw

* een smalle variant, verbouw

* een brede variant, nieuwbouw

* een brede variant, verbouw.

Mening toekomstige gebruikers belangrijk
Het college van burgemeester en wethouders hecht bij het maken van de plannen voor de nieuwe wijkaccommodatie veel waarde aan de mening van de groeperingen die er straks gebruik van gaan maken. Deze groeperingen zijn verenigd in een speciale klankbordgroep. Daarin hebben de volgende groeperingen zitting: de harmonie St.Joseph Weert-Zuid, de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) Keent-Moesel, het kerkbestuur van de parochie St. Joseph, de stichting Centrum Caribe, de vereniging Sentro Antiyano Yamanota (SAY), de S.V. Megacles Gymnastiek, de Vrouwentref Keent, de stichting Turks Cultureel Centrum, de stichting Dagopvang Huiskamerproject, de carnavalsvereniging De Verkusköp, Zij Actief Volksdansgroep, PUNT Welzijn en de buurtvereniging Kerkstraat.
Hun voorkeur gaat uit naar de brede variant in de vorm van nieuwbouw. Iedereen is enthousiast om samen een goede wijkaccommodatie te realiseren.

Voorkeur college van burgemeester en wethouders De voorkeur van het college van burgemeester en wethouders gaat in ieder geval ook uit naar de brede variant. Het college vindt dat de brede variant volop recht doet aan de wens een accommodatie te realiseren voor een brede doelgroep.

B&W zijn er nog niet uit of het nieuwbouw of verbouw moet worden. Er is nog een discussie gaande over de cultuurhistorische waarde van de Keentschool als onderdeel van het kerkplein. Voor het college is het daarom nog niet vanzelfsprekend dat de school gesloopt wordt. Handhaven van het schoolgebouw heeft in principe de voorkeur van B&W. Het college wil echter pas een beslissing nemen nadat uit een nadere studie duidelijk is of een gehele of gedeeltelijke verbouwing kan leiden tot een functionele wijkaccommodatie.

Investeringen
Wanneer het mocht komen tot de brede variant nieuwbouw, is al becijferd dat er een bedrag van ± 1,85 miljoen mee gemoeid is. Dat is inclusief de bouwkosten, de technische installaties, de kosten van de vaste inrichting, architectkosten etc., maar nog zonder de grond- en sloopkosten en de herinrichtingskosten van het gebied.

Een brede variant verbouw zal ± 1,6 tot 2 miljoen kosten.