Provincie Noord-Holland

OV-taxireiziger gehuldigd
Haarlem, 6 maart 2003 - Op vrijdag 7 maart wordt bij het NS-station Hoorn de 1 miljoenste reiziger met de OV-taxi in de bloemetjes gezet. De OV-taxi rijdt nu een kleine drie jaar in Noord-Holland Noord. Wat begon als vervoersvoorziening voor met name gehandicapten, is uitgegroeid tot een volwaardige aanvulling op het Openbaar Vervoer. De huldiging vindt plaats op het stationsplein voor NS Station Hoorn en wordt verricht door Gedeputeerde Hen de Boer (VVD) van Verkeer en Vervoer.

De OV-taxi is in 2000 in het leven geroepen. De OV-taxi is een aanvulling op het bestaande openbaar vervoer in Noord-Holland Noord (Noord-Kennemerland, West-Friesland en Kop van Noord-Holland). Na een wat stroeve start, heeft de OV-taxi snel aan populariteit gewonnen. Aanvankelijk werd de OV-taxi vooral gebruikt als vervoer voor gehandicapten, maar inmiddels wordt er ook volop door anderen gebruik van gemaakt. Op dit moment worden met de OV-taxi per dag zon 1100 ritten afgelegd. Het gemiddelde ligt op 30.000 ritten per maand. Na een kleine drie jaar is dus deze week de miljoenste reiziger te verwachten.

Hoe werkt het?

Om gebruik te maken van de taxi moet de reiziger zich minimaal 1 uur van tevoren bij de centrale melden. De OV-taxi garandeert de reiziger dat hij maximaal twee zones hoeft te reizen om op het openbaar vervoer over te stappen. Die eerste twee zones zijn dan ook relatief goedkoop, ruim anderhalf keer de prijs van het gewone bustarief: 2,40. En hiervoor wordt de passagier dus thuis opgehaald en elders voor de deur (of bij een halte) afgezet. Het reductietarief is 1,50 en houders van een WVG-pas (Wet Voorziening Gehandicapten) betalen slechts 0,75 voor twee zones.

Stiptheid met 12% gestegen

De provincie Noord-Holland en Connexxion werken voortdurend aan een verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening. Maandelijks monitort de provincie het functioneren van de OV-taxi. Met name de stiptheid is het laatste jaar flink gestegen. Reed een jaar geleden nog 73% van de ritten op tijd, nu ligt dat percentage op gemiddeld 85%. In 12 % van de gevallen is de OV-taxi te laat. In de meeste gevallen is dit buiten de schuld van de vervoerder. De vertragingen worden onder meer veroorzaakt door normale verkeersstremmingen, zoals in de spits, of door reizigers die afzien van de rit maar zich niet afmelden. In 3% van de gevallen is de OV-taxi te vroeg.

Aanbesteding

De provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar hebben voor hun respectievelijke vervoergebieden gezamenlijk de OV-Taxi opnieuw aanbesteed, aangezien het lopende contract eind mei verloopt. De concessie is opnieuw verleend aan Connexxion voor de periode 1 juni 2003 tot 15 december 2008.

Informatie voor gebruiker

Voor informatie over tarieven, vervoersgebied etc. zijn de volgende brochures beschikbaar:


- Gaan en staan waar u wilt met de Openbaar Vervoer Taxi Noord-Holland

- Openbaar vervoer van deur tot deur. De Openbaar Vervoer Taxi Noord-Holland, ook voor gehandicapten

De folders zijn onder meer verkrijgbaar bij Connexxion Klantenservices, tel. 0900-266 6399 (of zie www.connexxion.nl) en in gemeentehuizen en bibliotheken.

Inlichtingen:
Provincie Noord-Holland: Gerrit van der Linden, tel (023) 514 52 41 pers: Laurian Zwart, tel (023) 514 44 58

Connexxion Taxi Services:
Erwin Hartman, tel. 06-51 13 35 49

Gemeente Alkmaar:
Arnoud Jansen. tel. (072) 548 89 33

Laurian Zwart 7-3-2003 16:39:00