Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

PvdA snapt het bijna

Utrecht, 7 maart 2003 - De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is groot voorstander van een nieuw studiefinancieringsstelsel waarbij het collegegeld wordt afgeschaft en de student na afloop van de studie via de belasting inkomensafhankelijk terugbetaalt. Een dergelijk collectief stelsel kan de toegankelijkheid en de kwaliteit van het onderwijs vergroten, zo stelt de PvdA terecht. Een dergelijk stelsel mag echter nooit worden ingevoerd om een bezuinigingsmaatregel te maskeren.

Een studiefinancieringsstelsel dat de toegankelijkheid van het onderwijs en de ouderonafhankelijkheid van de student vergroot verdient alle steun. Door de lage basisbeurs in het huidige stelsel is de gemiddelde student genoodzaakt om 13 uur in de week te werken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. Een stelsel waar de student geen collegegeld betaalt maar in plaats daarvan een deel van de kosten van het onderwijs achteraf terugbetaalt, zoals de PvdA voorstelt, kan daardoor een groot voordeel zijn.

De bezwaren van de LSVb tegen het voorgestelde stelsel zitten echter in de financiële doorrekening. Maar liefst 500 miljoen wenst de PvdA te besparen met een wijziging van het studiefinancieringsstelsel. De LSVb vindt dit een verkeerde motivatie voor een stelselwijziging en vreest bovendien dat met een dergelijk grote bezuiniging de toegankelijkheid alsnog in het gedrang komt. Het CDA lijkt daarentegen voorstander te zijn van verhoging van het collegegeld. Dit zou helemaal funest zijn voor de toegankelijkheid. Van der Meij: "Het is dus absolute noodzaak dat studenten op 13 maart laten weten dat er bij de student niets te halen valt".



Landelijke Studenten Vakbond