Lijst Pim Fortuyn


De Lijst Pim Fortuyn roept de ministers Remkes en Donner op het matje in reactie op de excuusbrief van beide ministers aan prinses Margarita en haar man, Edwin de Roy van Zuydewijn.

De vandaag verzonden excuusbrief roept meer vragen op dan dat deze beantwoordt.

Dát antecedentenonderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn plaatsvond ligt voor de hand. Het gaat hier tenslotte om een standaard procedure. Wat wel zeer bevreemdt, is dat de destijds verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken, Klaas de Vries, ontkent dat van een dergelijk onderzoek sprake is geweest.

Dit betekent dat óf deze minister niet op de hoogte is gesteld van de standaardprocedures van de onder zijn verantwoordelijkheid vallende voormalige BVD, hetgeen de vraag oproept in hoeverre de minister op de hoogte is van het reilen en zeilen binnen zijn eigen ministerie. Een tweede mogelijkheid is dat de minister de prinses en haar man bewust heeft willen misleiden door eenvoudigweg te ontkennen dat er een onderzoek heeft plaatsgevonden.

In het eerste geval was sprake van onkunde en onbekwaamheid. In het tweede geval, en dat is misschien nog wel erger, was er sprake van onwil en misleiding.

Ook in de zaak rond de moord op Pim Fortuyn was de minister stellig in zijn ontkenning dat er sprake was van afluisterpraktijken. De huidige kwestie geeft aanleiding tot de vraag van de LPF hoeveel waarde er nog aan de woorden van deze voormalige minister kan worden gehecht.

De Lijst Pim Fortuyn stelt woensdag a.s. mondelinge vragen om opheldering te krijgen over deze ernstige kwestie.

Daarbij hoopt de LPF dat Balkenende niét passief blijft en zijn verantwoordelijkheid neemt door een actieve bijdrage te leveren aan een voor alle partijen bevredigende oplossing.

Wat de LPF betreft zou de aanstelling van een bemiddelaar tussen de twee partijen op dit moment een oplossing kunnen bieden. Een dergelijke ingreep, verricht door een voor beide partijen vertrouwenswekkend persoon zou een verdere escalatie, uitmondend in juridische stappen, nog kunnen voorkomen. Verder leed blijft dan wellicht bespaard of beperkt.