Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Afdelingen van ggz eindhoven genomineerd voor schizofrenieprijs

Enkele afdelingen van GGZ Eindhoven zijn genomineerd voor de Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2003. GGzE zoekt de vermaatschappelijking vooral bij zichzelf: ze kijkt naar buiten, de straat op, maar zonder de verantwoordelijkheid af te schuiven. Of GGZ Eindhoven wint, wordt op 13maart bekendgemaakt tijdens het congres 'Mensen met schizofrenie: Jij maakt het verschil'. De prijs, die voor de negende keer wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van duizend euro.

Elke patient die bij de afdelingen Woonondersteuning en Casemanagement wordt aangemeld, krijgt bij binnenkomst direct een persoonlijk begeleider toegewezen. Deze casemanager houdt de patient zijn hele leven, ongeacht de zorg die hij ontvangt. Komt de patient terecht op een afdeling van Beschermend Wonen, dan krijgt hij zorg van de afdeling, maar ook van zijn casemanager. Dat kan, doordat elke casemanager maximaal 20 patienten onder zijn hoede heeft of 15 als het gaat om mensen met complexe en langdurige zorg.

De instelling kent verder diverse mooie en goed werkende inloophuizen, waar patienten kunnen eten, werken en verblijven. Maar ze kent ook een aparte afdeling voor schizofreniepatienten met een verstandelijke handicap, waar iedere patient zijn eigen kamer heeft, in zijn eigen kleur. Er is zelfs gedacht aan een metalen plaatje op de grond om de sigaret op uit te trappen.

GGzE zoekt de vermaatschappelijking vooral bij zichzelf: ze kijkt naar buiten, de straat op, maar zonder de verantwoordelijkheid af te schuiven. Door de bemoeizorg van de GGZ, de GGD en de politie samen kent Eindhoven dan ook relatief weinig zwervers met een psychiatrische aandoening. Patienten worden niet uit de zorg gestoten, maar worden opgenomen. Een beleid dat is ingezet door psychiater Remy Roest waar ook de familie steeds opnieuw bij wordt betrokken. Een prijzenswaardig kwaliteitsbeleid.

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie wordt jaarlijks uitgereikt aan een instelling of persoon in de Geestelijke Gezondheidszorg die creativiteit, service, attitude en diversiteit, en dus kwaliteit, hoog in het vaandel heeft staan. Naast de afdelingen van GGZ Eindhoven zijn verder genomineerd bierbrouwerij 'De Prael' in Amsterdam en sociaal pension 'het Ommelanderhuis' in Groningen.

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte die bij een op de honderd mensen voorkomt. Kenmerkend is het optreden van psychoses. Dit zijn perioden waarin het contact met de realiteit ernstig is verstoord. Schizofrenie heeft niet te maken met een 'gespleten persoonlijkheid', zoals vaak wordt gedacht.

Noot voor de redactie,