Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Bierbrouwerij 'de prael' genomineerd voor schizofrenieprijs

De Amsterdamse bierbrouwerij 'De Prael' is genomineerd voor de Kwaliteitsprijs Schizofrenie 2003. De brouwerij is voor mensen met psychotische problematiek "een uitnodigende omgeving om naar vermogen zinvolle arbeid te verrichten". Of de bierbrouwerij wint, wordt op 13 maart bekendgemaakt tijdens het congres 'Mensen met schizofrenie: Jij maakt het verschil'. De prijs, die voor de negende keer wordt uitgereikt, bestaat uit een geldbedrag van duizend euro.

De Prael is opgezet door twee verpleegkundigen die ontevreden waren over de verkokerde aanpak in de Geestelijke Gezondheidszorg. Om een alternatief te bieden creeerden ze een project dat het leven voor patienten de moeite waard maakt. Ook na opname en ook buiten de zorg. Met steun van De Omslag startten zij in april vorig jaar in een pand in een oud industrieterrein in Amsterdam-Zuid een bierbrouwerij.

Bij De Prael werken inmiddels zo'n 20 patienten, varierend van een paar uur per week tot een volledige werkweek. De brouwerij heeft daarbij een uitstekende balans weten te vinden tussen productiedruk aan de ene kant en de beperkingen van de medewerkers aan de andere. De ondernemers zijn bovendien erg enthousiast en de sfeer is gemoedelijk. Om de binding met de werkplek te krijgen wordt tussen de middag gezamenlijk geluncht op kosten van de brouwerij en worden uitstapjes georganiseerd. En, niet onbelangrijk, de mensen maken mooie, lekkere producten in een schone en verzorgde omgeving. Bijna alle handelingen in het proces van het bier brouwen voeren ze zelf uit. Een prijzenswaardig initiatief.

De Kwaliteitsprijs Schizofrenie wordt jaarlijks uitgereikt aan een instelling of persoon in de Geestelijke Gezondheidszorg die creativiteit, service, attitude en diversiteit, en dus kwaliteit, hoog in het vaandel heeft staan. Naast De Prael zijn verder genomineerd het Groninger sociaal pension 'Ommelanderhuis' en de afdelingen 'woonondersteuning' en casemanagement van GGZE te Eindhoven.

Schizofrenie is een ernstige psychiatrische ziekte die bij een op de honderd mensen voorkomt. Kenmerkend is het optreden van psychoses. Dit zijn perioden waarin het contact met de realiteit ernstig is verstoord. Schizofrenie heeft niet te maken met een 'gespleten persoonlijkheid', zoals vaak wordt gedacht.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht