Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 7 maart 2003

Aan de redactie

Nederlandse vervoerders verontwaardigd over Poolse BTW-heffing op diesel

Nederlandse transporteurs die naar Polen rijden, moeten sinds dinsdag 4 maart jl. bij de grens BTW en accijns betalen, als er meer dan 200 liter diesel in de tank zit. De Poolse maatregel komt totaal onverwacht en betekent voor vervoerders een grote strop, omdat ze bij de douane ineens veel geld moeten betalen. Weliswaar is BTW officieel terugvorderbaar, maar dit wordt in de praktijk zo lastig gemaakt dat het jaren kan duren.

Aanvankelijk konden vervoerders met een volle - standaard - dieseltank van 900 liter invoerrechtenvrij de grens overrijden. Nu moet over het meerdere - dus 700 liter - 22 procent BTW/accijns worden betaald. Dat is 371 euro (53 euro per 100 liter). Zelfs de diesel in de koelaggregaten van koelvoertuigen wordt meegeteld. Afgezien van de financiële consequenties, betekent de maatregel ook lange wachttijden, omdat van elke vrachtauto die de Duits-Poolse grens overgaat, de tankinhoud moet worden gecontroleerd.

Transport en Logistiek Nederland is zeer verontwaardigd over de BTW-heffing en heeft de Nederlandse regering gevraagd om bij Warschau krachtig te protesteren en aan te dringen op terugdraaien van de heffing. De houding van Polen staat haaks op het naderend lidmaatschap van de EU. Binnen de EU is het niet toegestaan om BTW te heffen over de tankinhoud. Ook vervoerders uit andere landen, zoals België, zijn de dupe geworden van de Poolse maatregel.

Polen baseert zich bij de omstreden BTW-heffing op een nieuwe interpretatie van bestaande regelgeving en afspraken. Volgens de 'oude' regels was de brandstof in een standaardtank vrijgesteld van 'invoerrechten en -belastingen' Nu beweert Warschau dat BTW en accijns niet onder 'invoerrechten en -belastingen' vallen.

Transport en Logistiek Nederland adviseert zijn leden om voortaan niet meer dan 200 liter in de tank mee te nemen, als ze de Duits-Poolse grens overrijden.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de afdeling Public Relations en Voorlichting, Clarisse Buma, 079-3636115, 06-51806340.

Clarisse van Haersma Buma
Persvoorlichter en woordvoerder

Afdeling Public Relations en Voorlichting
Transport en Logistiek Nederland
per 14-12-2002: Boris Pasternaklaan 22
(Wijk 19 Rokkeveen)
Postbus 3008, 2700 KS Zoetermeer
Telefoon 079-3636115, Fax 079-3636259
06-51806340
E-mail: cbuma@tln.nl, internet www.tln.nl