Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Amsterdam, 27 februari 2003

Ouders in Amsterdam Zuidoost meer keuzevrijheid bij kinderopvang

Ouders die woonachtig zijn in Zuidoost kunnen met ingang van februari 2003 zich bij alle kindercentra in Zuidoost aanmelden voor een plaatsje in de kinderopvang. De wachtlijsten zijn aanzienlijk korter geworden door de forse uitbreiding van het afgelopen jaar en het stadsdeel heeft extra subsidie beschikbaar gesteld voor ouders die niet via hun werkgever of hun inkomen in een kindplaats kunnen voorzien. De aanbieders van kinderdagverblijven zijn daarover nader geïnformeerd in een brief.

De stadsdeelraad besloot in januari 2003 dat ook particuliere aanbieders van kinderdagverblijven ouders die afhankelijk zijn van subsidieplaatsen in de kinderopvang zouden moeten toelaten. De particuliere aanbieders wilden dat ook al graag maar konden tot dit jaar geen gebruik maken van de subsidies van het stadsdeel. Reden daarvoor was dat het stadsdeel al jaren een overeenkomst had met de grootste aanbieder van kinderopvang in Zuidoost. Per 1 januari 2003 zou dat echter veranderen door een nieuwe Wet in de kinderopvang.

De nieuwe Wet Basisvoorziening Kinderopvang die moet garanderen dat ouders overal terechtkunnen laat echter op zich wachten. Dit was reden voor het stadsdeel om zelf het beleid al te wijzigen. Ouders kunnen ook zelf bij particuliere aanbieders een subsidieplaats aanvragen. Daarvoor moeten ze natuurlijk wel aan de criteria voldoen. Ouders dienen te werken of te studeren en ze moeten (aantoonbaar) geen gebruik kunnen maken van een regeling van hun werkgever of een particuliere plaats kunnen betalen. Verder hanteert het stadsdeel voorrangsregels voor bijvoorbeeld alleenstaande ouders, of kinderen met een sociaal medische indicatie. De regeling geldt vooralsnog alleen voor het jaar 2003. Het Kabinet verwacht de Wet Basisvoorziening per 2004 in te voeren.

Naast een verruiming van de subsidiemogelijkheden zijn er in het stadsdeel ook meer dan 400 extra kindplaatsen gerealiseerd in de afgelopen jaren. Ook het aanbod zelf is diverser geworden. Er is professionele gastouderopvang bijgekomen, flexibele opvang en kinderopvang met extra services voor ouders zoals een boodschappendienst. Momenteel merken ouders in Zuidoost dat ze eenvoudiger een plaatsje in de kinderopvang kunnen vinden. Meer dan eens kunnen ouders nu kiezen uit diverse kindercentra. Ook stelt het stadsdeel in 2003 extra subsidies beschikbaar voor vernieuwend kinderopvangaanbod in het stadsdeel. Doel van deze maatregelen is een optimaal kinderopvangaanbod in 2003 en de verdere toekomst.