Algemene Inspectiedienst (AID)

De Meern, 7 maart 2003, 08.45 uur

Overtredingen Vogelpest

Ook op donderdag 6 maart heeft de AID toegezien op de naleving van de maat-regelen rond de Vogelpest. De AID heeft 6 maart van 00.00 - 24.00 uur in 155 controles totaal 19 overtredingen geconstateerd.

Veruit het grootste deel van de overtredingen binnen de 10 km zone van de Gelderse Vallei heeft te maken met het niet voldoen aan de ophokplicht van pluimvee. Het gaat in vrijwel alle gevallen om hobbymatig gehouden, kleine aantallen pluimvee (ganzen, eenden, kippen etc.) Veel hobbydierhouders verklaren tegenover de AID-controleurs dat ze onbekend zijn met de regelgeving.

Onderzoek naar het bezoek van een filmploeg aan een verdacht bedrijf in Renswoude heeft opgeleverd dat de pluimveehouder, in tegenstelling tot wat eerder werd vermoed, zich niet schuldig heeft gemaakt aan overtredingen van de maatregelen rond vogelpest. Het onderzoek naar eventuele overtredingen door de filmploeg gaat echter onverminderd door.

Overige delen van Nederland:

In de rest van Nederland worden met name in de buurt van broederijen, inpakbedrijven en slachterijen regelmatig gepatrouilleerd. Er zijn tot op heden geen overtredingen waargenomen.

De AID houdt de inmiddels weer opgestarte vervoerbewegingen van vleeskuikens naar het slachthuis nauwlettend in de gaten om te bezien of aan alle voorwaarden is voldaan. Ook bij deze transporten zijn geen onregelmatigheden waargenomen.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 06 - 48132319.