NVMP


PERSBERICHT NVMP

2002: enorme groei inzameling kleine apparaten

Zoetermeer, 7 maart 2003. De hoeveelheid kleine elektrische apparaten die in 2002 werd ingezameld en verwerkt, is met 20% gestegen ten opzichte van 2001. Voor de inzameling en recycling van grote elektrische apparaten tekent zich een stabilisering af. Dit blijkt uit de voorlopige inzamelcijfers 2002 die de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten NVMP vandaag heeft gepubliceerd.

In 2002 is 11.300 ton ingeleverd aan afgedankte kleine apparaten, zoals elektrische tandenborstels, haardrogers, wekkers en broodroosters. Een jaar eerder was dat
9.450 ton. De kleine apparaten nemen daarmee een zesde deel voor hun rekening van het jaartotaal dat op ruim 66.000 ton ingezamelde afgedankte elektrische apparaten lag.

De grote winst bij de inzameling van kleine apparaten is onder meer toe te schrijven aan een doelgerichte publiciteitscampagne. De NVMP steekt veel energie in het bewust maken van consumenten dat ook de materialen van dit soort elektrische voorwerpen hergebruikt kunnen worden. Ik ken namelijk geen huishouden waar niet defecte wekkers, haardrogers en zo meer in kasten liggen te slingeren, zegt directeur Bert Vonkeman van de NVMP in een toelichting.

Hij verwacht dan ook dat in 2003 de grootste groei opnieuw zal zitten in het kleine spul. Meer consumenten zullen zich ervan bewust worden dat voor de kleine apparaten hetzelfde geldt als voor koelkasten en televisies. Bovendien zitten we voor grote apparaten zo langzamerhand dicht aan het maximum haalbare inzamelingspercentage. Daar zijn geen forse groeimogelijkheden meer, aldus Vonkeman.

Het totale overzicht van de voorlopige inzamelcijfers 2002 is beschikbaar op de
website www.nvmp.nl

De Stichting NVMP is in 1999 in het leven geroepen als organisatie die de wettelijke verantwoordelijkheid van de industrie voor afgedankte apparaten moet uitvoeren.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de publiciteitsmanager van de NVMP, mevrouw Carla Bakker, telefoon 079 3531394, e-mail: cba@fme.nl


07 mrt 03 14:00