Gemeente Groningen

vrijdag 7 maart:
Groningen wil Junior College en ongedeeld VMBO

Als het aan het college van B&W van Groningen ligt komt er op korte termijn in de stad een verbeterde aansluiting tussen het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs, waarbij de onderbouw van het voortgezet onderwijs wordt omgevormd tot een Junior College. Binnen het Junior College zal er specifieke aandacht zijn voor de leefwereld en de mogelijkheden van de 12- 14 jarige leerlingen. Het Junior College duurt twee jaar, waarna de leerling doorstroomt naar de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.
Om de aansluiting tussen het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (Vmbo) en het Middelbaar Beroepsonderwijs (Mbo) te verbeteren, stelt het college daarnaast voor in de stad Groningen te komen tot geconcentreerde scholen voor ongedeeld Vmbo. Vorming van Junior Colleges en ongedeelde Vmbo-scholen zijn de kernpunten uit de nota "Een visie om te delen over de toekomst van het voortgezet onderwijs in de gemeente Groningen".

Onderwijswethouder Wicher Pattje bespreekt de voorstellen woensdagmiddag 19 maart aanstaande met de raadscommissie Onderwijs en Cultuur. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat de onderwijswethouder vervolgens de komende maanden met scholen, docenten, ouders, leerlingen en andere belangstellenden van gedachten wisselt over de voorstellen van het college.

Junior Colleges
Uitgangspunt van het Junior College is dat de school zoveel mogelijk aansluiting zoekt bij de leefwereld en de mogelijkheden van de leerling. Naast een veilige leeromgeving is het grote voordeel van het Junior College dat leerlingen op latere leeftijd een schoolkeuze maken. Om de overgang tussen basisschool en voortgezet onderwijs soepeler te laten verlopen, stelt het college voor om in het Junior College een drietal succesvolle onderdelen uit de Groninger Vensterschoolaanpak te introduceren. Dat betekent dat het Junior College naadloos moet aansluiten op de zorgstructuur van de Vensterschool, dat de naschoolse activiteiten in het Junior College moeten worden voortgezet waarbij rekening wordt gehouden met de belangstelling en interesses van 12 tot 14 jarigen en dat in het Junior College de ouders betrokken worden bij het voortgezet onderwijs. Het college gaat er vanuit dat hiermee voor de jongste leerlingen een meer geleidelijke overgang naar het voortgezet onderwijs ontstaat.

Het Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs
Het college is een grote voorstander van een naadloze aansluiting tussen Junior College en Vmbo/Mbo dan wel Havo/Vwo. Om tussentijdse uitval te voorkomen is vooral een goede overgang van het Vmbo naar het Mbo van groot belang. In Groningen verlaat 30% van de leerlingen voortijdig dus zonder startkwalificatie - het Mbo. Het ongedeelde Vmbo, waarin de theoretische leerweg en de beroepsgerichte leerweg zijn opgenomen, moet naar de mening van het college van B&W de overgang tussen VMBO en MBO verbeteren. Leerlingen zullen in het ongedeelde Vmbo beter tot hun recht komen doordat uitdrukkelijk rekening zal worden gehouden met de verschillende leerstijlen van de leerlingen. Deze variatie in leerstijlen zal de specialisatie moeten worden van het Vmbo, zodat demotivatie en schooluitval worden voorkomen.

Politieke prioriteit
Gezien de knelpunten in het voortgezet onderwijs waaronder de niet optimale aansluiting tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs, de uiterst zorgelijke positie van het Vmbo, het niet goed functioneren van de studiehuizen en het hoge ziekteverzuim onder leraren wil het college de discussie over het verbeteren van het voortgezet onderwijs starten. Het college geeft aan dat de prioriteit daarbij nadrukkelijk ligt bij de groep leerlingen in de onderste regionen van het voortgezet onderwijs. Daar bevinden zich namelijk de meeste risicoleerlingen. Deze keuze stemt overigens geheel overeen met de uitgangspunten van het Groninger Grote Stedenbeleid.