SCO spant proces aan tegen IBM

Amsterdam, 7 maart 2003 - SCO (Nasdaq: SCOX) onderneemt juridische stappen tegen IBM voor schending van handelsgeheimen, onrechtmatige inmenging, oneerlijke concurrentie en contractbreuk. Volgens de aanklacht, ingediend bij de rechtbank van Utah (VS), heeft IBM gerichte pogingen ondernomen om op misplaatste wijze de economische waarde teniet te doen van UNIX, en UNIX op Intel in het bijzonder. Dit alles ten voordele van IBM's nieuwe Linux-diensten.

Oorspronkelijk sloot IBM in 1985 haar UNIX-licentie-overeenkomst af bij AT&T voor de ontwikkeling van het AIX-besturingssysteem. Binnen deze overeenkomst is vastgelegd dat de UNIX-softwarecode strikt vertrouwelijk moet worden gehouden. Ongeautoriseerde distributie of overdracht wordt verboden.

In 1995 kocht SCO de UNIX- en UnixWare-rechten en -eigendom, zoals oorspronkelijk in bezit van AT&T. Hiertoe behoren broncodes, broncode-documenten, software-ontwikkelingscontracten, licenties en ander intellectueel eigendom dat betrekking heeft op UNIX-gerelateerde handel. Zo kreeg SCO de rechten op de UNIX-softwarelicenties in bezit die AT&T Bell Laboratories oorspronkelijk licenseerde aan alle UNIX-distributeurs, waaronder HP, IBM, Silicon Graphics, Sun Microsystems.

Tengevolge van IBM's oneerlijke concurrentie en de daaruit voortvloeiende schade voor SCO, vraagt SCO een schadevergoeding van ten minste 1 miljard dollar. De exacte hoogte van het bedrag zal in de rechtbank worden bepaald.

Daarnaast eist SCO dat IBM deze oneerlijke concurrentiepraktijken staakt, vastgelegd in een aantal eisen die in een brief aan IBM kenbaar zijn gemaakt. Als IBM niet tegemoet komt aan deze eisen, heeft SCO - 100 dagen na de ontvangst van de brief - het recht om IBM's AIX-licentie in te trekken.

De brief en de aanklacht zijn door het advocatenkantoor Boies, Schiller en Flexner ingediend. In januari dit jaar werd dit kantoor ingehuurd om onderzoek te doen naar mogelijke schendingen van SCO's intellectuele eigendom.

"SCO bevindt zich in de gelukkige omstandigheid de eigendomsrechten te bezitten van het UNIX-besturingssysteem", zegt Darl McBride, President en CEO bij SCO. "Vanuit ons standpunt gezien, is het duidelijk dat we een sluitende zaak hebben tegen IBM. SCO bezit meer dan 30.000 contracten met UNIX-licentiehouders en het handhaven van deze contracten is vandaag de dag nog net zo belangrijk als op de dag dat ze werden ondertekend."

Telefonische toelichting
Vanmiddag om 17.00 uur (Nederlandse tijd) geeft SCO een telefonische toelichting op de aanklacht. Meer informatie hierover en inbel-gegevens zijn op te vragen via sco@whizpr.nl. Vanaf 19.00 uur (Nederlandse tijd) is de conferentie ook te volgen via www.sco.com/scosource. Op deze website is ook een kopie van de aanklacht te vinden, zoals ingediend bij de rechtbank van Utah.

Over SCO
SCO Group (Nasdaq: SCOX), levert Unix- en Linux-oplossingen en -diensten aan bedrijven. Het hoofdkantoor van SCO bevindt zich in Utah (VS). Het bedrijf wordt in 82 landen vertegenwoordigd en heeft meer dan 16.000 resellers wereldwijd. SCO Global Services biedt resellers en klanten gelokaliseerde ondersteuning en diensten. Meer informatie is beschikbaar via http://www.sco.com



Ingezonden persbericht