---

Ministerie van Defensie



---

Nederlandse Patriots onder NAVO-bevel

07-03-2003

De drie Nederlandse Patriot-systemen die sinds begin maart vanaf de vliegbases Diyarbakir en Batman zorgen voor de bewaking van het Turkse luchtruim zijn donderdag (6 maart) onder operationeel commando van de NAVO-commandant voor Zuid-Europa gesteld. De geleide wapens, bij uitstek geschikt voor de verdediging tegen tactische ballistische raketten zoals de Scud, worden aangestuurd door het Combined Air Operations Center 6 van het bondgenootschap.

De Nederlandse Patriots werden medio februari naar Turkije verscheept, het omstreeks 400 luchtmachtmilitairen tellende detachement vertrok rond 26 februari naar Diyarbakir en Batman. De Nederlandse Patriot-bijdrage maakt deel uit van NAVO-operatie "Display Deterrence". In het kader van deze operatie werden deze week ook twee E-3A AWACS radarvliegtuigen van de NAVO overgevlogen van hun thuisbasis Geilenkirchen vlak bij de Nederlandse grens naar de vliegbasis Konya in Turkije.

Binnen de structuur van de NAVO is de Commander in Chief Allied Forces Southern Europe, de Amerikaanse admiraal Gregory G. Johnson, de eindverantwoordelijke voor de verdediging van Turkije. Onder deze admiraal valt de Commander Allied Air Forces Southern Europe, luitenant-generaal Glen W. Moorhead III (Amerikaanse luchtmacht). Het Combined Air Operations Center 6 wordt aangevoerd door de Turkse luchtmachtgeneraal Faruk Comert.

Gerelateerde pagina's

* Strijd tegen het terrorisme