Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Mogelijkheden voor mantelzorg in kaart gebracht (7-3-2003)


DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHTEN VAN VROM EN PROVINCIE NOORD-BRABANT

Minister Kamp (VROM) en Gedeputeerde Janse de Jonge van Noord-Brabant hebben de mogelijkheden voor huisvesting van ouderen bij hun volwassen kinderen in kaart gebracht. Er blijken meer mogelijkheden te bestaan dan soms wordt gedacht. Het overzicht wordt binnenkort aangeboden aan de VNG en het IPO, waarna met deze partijen zal worden overlegd over de toepasbaarheid in andere provincies. Uiteindelijk zijn gemeenten verantwoordelijk voor het uitwerken en toepassen in de praktijk

Vooral in het landelijk gebied willen volwassen kinderen steeds vaker hun ouders verzorgen. Het bieden van woonruimte in of bij de eigen woning hoort daarbij. Dat kan door inwoning of het bieden van woonruimte in bijgebouwen zoals verbouwde stallen of garages.

In praktijk gedogen sommige gemeenten de bijbehorende illegale in- en aanleunvoorzieningen. Binnen de bestaande wettelijke kaders zijn er echter verschillende mogelijkheden om aan deze woonwensen tegemoet te komen. Zo kunnen bijvoorbeeld via een eenvoudige aanpassing van het bestemmingsplan (een vrijstellingsregeling), bijgebouwen tijdelijk worden ingezet om het gebruik daarvan voor mantelzorg mogelijk te maken.

De provincies keuren de bestemmingsplannen op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening goed. Ook kunnen zij kijken of de regeling op juiste gronden wordt toegepast. Zo moet mantelzorg gedefinieerd zijn (wie vallen eronder) en moet duidelijk zijn welke oppervlakte er mee gemoeid is. Ook zal getoetst worden of belangen van derden (natuur, veiligheid en landbouw) niet geschaad worden. De overheden zullen op strikte handhaving van de regels toezien en indien nodig overtreding strafbaar stellen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10542&site=persbericht )