---

Brieven aan de Kamer
---

Tijdelijke commissie ongevallenonderzoek

07-03-2003

Instelling van een tijdelijke commissie ongevallenonderzoek Defensie

Tijdens het interpellatiedebat op 28 november 2002 over het dossier Ovaa/-Spijkers heb ik u gemeld dat de wijze waarop ongevallen binnen de defensie-organisatie dienen te worden onderzocht nadrukkelijk mijn aandacht hadden. Ook heb ik aangekondigd hierover te zullen overleggen met de heer mr. P. van Vollenhoven, mede met het oog op de in voorbereiding zijnde Onderzoeksraad voor veiligheid.

Dit heeft er toe geleid dat ik heden de Tijdelijke Commissie Ongevallenonderzoek Defensie (TCOD) heb geïnstalleerd. Deze commissie zal zowel onderzoek doen naar Defensieongevallen als naar de wijze waarop Defensie is omgegaan met de gevolgen van ongevallen. Het gaat om een externe, onafhankelijke commissie, die uit drie leden bestaat. In overleg met de heer Van Vollenhoven is de huidige voorzitter van de Commissie Buisleidingen van de Raad voor de Transportveiligheid, dr. ir. J.P. Visser, bereid gevonden tevens het voorzitterschap van de TCOD op zich te nemen. Naast de heer Visser zullen de drs. J.S.J. Hillen en mr. G.C. Gillissen in de commissie zitting nemen. De heer Van Vollenhoven is bereid als adviseur van de TCOD op te treden.

De onafhankelijke TCOD opereert autonoom. Dat wil zeggen dat de commissie zelf haar werkwijze regelt en zelf de door haar te onderzoeken voorvallen selecteert. De commissie brengt eindrapport uit aan de Staatssecretaris van Defensie en is bevoegd aanbevelingen te doen. Openbaarmaking van het eindrapport is een eigen bevoegdheid van de commissie.

De tijdelijke commissie zal worden opgeheven wanneer de Onderzoeksraad voor Veiligheid operationeel wordt. Deze raad zal - zoals bekend - ook het defensieterrein tot haar werkgebied mogen rekenen.

De Staatssecretaris van Defensie

Nieuws Ministerie van Defensie