Provincie Zuid-Holland

Persbericht

07-03-2003
Bibliotheek Ouddorp meest innovatieve bibliotheek van Zuid-Holland

Marcel Vissers, gedeputeerde Media en Cultuur van de provincie Zuid-Holland, heeft op 7 maart de prijs voor de meest innovatieve bibliotheek van Zuid-Holland 2003 uitgereikt aan de bibliotheek Ouddorp. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro. Met het instellen van de prijs wil de provincie Zuid-Holland vernieuwende initiatieven in de Zuid-Hollandse bibliotheken onder de aandacht brengen. Het is de eerste keer dat de provincie deze prijs uitreikt.

Een achttal inzendingen dong mee naar de Zuid-Hollandse innovatieprijs. Tijdens de prijsuitreiking werd een korte videofilm gedraaid die een impressie gaf van de drie beste bibliotheken: de bibliotheek in Ouddorp, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn. Jurylid Barry Wiebenga gaf een toelichting op de inzendingen en de overwegingen van de jury. Gezien de grote verschillen binnen het Zuid-Hollandse bibliotheekstelsel heeft de jury alle inzendingen zoveel mogelijk in de context bekeken. De bibliotheek van Ouddorp mag zich meest innovatief noemen: in korte tijd is er op particulier initiatief een vaste bibliotheekvestiging opgericht. De bibliotheek van Zoetermeer eindigde als goede tweede en de bibliotheek van Alphen aan den Rijn als derde. De deskundige jury bestond uit Marcel Vissers (gedeputeerde provincie Zuid-Holland, tevens voorzitter van de jury), Barry Wiebenga (directeur Stichting Lezen), Marian Buvelôt (hoofd OB Muiden/Weesp) en Paul Mekking (directeur ProBiblio).

De winnaar: Bibliotheek Ouddorp:
In de gemeente Goedereede (11.000 inwoners) is eind 2002 door een particulier initiatief een vaste bibliotheekvestiging opgericht in de grootste kern, Ouddorp. Tot die tijd reed er alleen een bibliobus. Bij de oprichting van de vestiging is samenwerking gezocht met de Rabobank, waardoor bibliotheek en bank (inclusief reisbureau) nu samen in een pand zitten en een geïntegreerd geheel vormen. Oordeel van de jury: "een zeer originele manier om de problemen in een kleine gemeente op te lossen. Bank en bibliotheek versterken elkaar; door deze combinatie kunnen o.a. ruimere openingstijden gerealiseerd worden. Een idee dat navolging verdient."

Nummer 2: Bibliotheek Zoetermeer
De bibliotheek Zoetermeer heeft onder andere haar nieuwe bedrijfsplan ingezonden. De bibliotheek als geheel is bezig met innovatie op verschillende terreinen: koersbepaling, communicatie met klanten, ontwikkeling van nieuwe diensten (waaronder een internetcafé) en organisatiestructuur.
Oordeel van de jury: "de vernieuwende concepten en de totaalvisie van de bibliotheek Zoetermeer zijn inspirerend en de bibliotheek vervult hiermee een voorbeeldrol voor andere bibliotheken in het vernieuwingsproces waarmee de bibliotheken in Zuid-Holland bezig zijn."

Nummer 3: Bibliotheek Alphen aan den Rijn
De bibliotheek en de gemeente Alphen aan den Rijn hebben het project digitale leestafel ingediend voor de innovatieprijs. Het project betreft een digitale leestafel in het stadskantoor. Op deze tafel komen computers te staan met gedeeltelijk gratis toegang tot internet en toegang tot informatiebestanden van de bibliotheek. Tevens is er een telefoonverbinding met de bibliotheek en is het op den duur ook mogelijk boeken te bestellen die vervolgens bezorgd kunnen worden. Oordeel van de jury: "het digitale leestafel project geeft bibliotheken de mogelijkheid digitale informatie ook buiten de bibliotheek vestiging toegankelijk te maken." Het project spreekt de jury aan omdat er gezocht wordt naar nieuwe vormen van bibliotheekwerk buiten de bibliotheek. Ook de mogelijkheid van toegang tot digitale databanken buiten de bibliotheek is nieuw.